49. ONF – Lévai Garam Menti Néptáncegyüttes

Levai Garam Menti NeptancegyuttesLévai Garam Menti Néptáncegyüttes sorrendben a Lévai Apró Garam Menti Néptáncegyüttes: Szatmári táncok, Lévai Garam Menti Néptáncegyüttes –  ifjúsági csoport: Magyar szóló lassú és friss csárdás és a Lévai Garam Menti Néptáncegyüttes – szenior csoport: Ipoly menti táncok című koreográfiáit adta elő a Járd ki lábom, járd ki te… néptáncmustrán. Művészeti vezető Halász Gyula. Tánckar vezető Paál Sándor.

  • A Lévai Csemadok Alapszervezetének néptánccsoportja 1952-ben alakult. A Garam Menti Néptáncegyüttes nevet 1969-ben vette fel, amikor már 20 táncossal, 15 tagú zenekarral és 30 tagú énekkarral rendelkezett. Akkor már az együttes részt vett minden jelentős fesztiválon, kulturális eseményen Szlovákiában. 60 éves működése alatt ismert és elismert folklórcsoporttá vált. Erről tanúskodik a számos díj, serleg, elismerő oklevél és kitüntetés, melyeket az együttes a szlovákiai magyar nemzetiségi kultúra területén végzett lelkiismeretes és sikeres tevékenysége elismeréseként érdemelt ki. Az együttesnek az elmúlt 60 év alatt több mint 1 200 fellépése volt itthon és a szomszédos országokban (Csehország, Magyarország, Románia és Ausztria). A GMNE fő célkitűzése a népi hagyományaink feldolgozása, megőrzése és átadása. Százakra tehető a kinevelt táncosok száma, akik közül sokan mint táncosok, vagy koreográfusok ténykednek Szlovákia-szerte. Az együttesnek jelenleg 30 táncosa van.
  • A Csemadok Galántai Területi Választmánya 2015. június 6-7-én Deákin rendezte meg az Országos Népművészeti Fesztivált.

[mappress mapid=”126″]

További hasonló témájú videók