40. Duna Menti Tavasz – Emlékek őre (The Giver)

The GiverLois Lowry: Emlékek őre (The Giver), előadja a Lendvai I. Kétnyelvű Általános Iskola és a Magyar Nemzetiségi
Művelődési Intézet Lendvai DiáXínpada, rendezte Stampach Misi (Miha Štampah).

„Az Emékek őre című darabot a lendvai DiáXínpad színjátszó csoport mutatja be. A fiatalok az I. KÁI (Kétnyelvű Általános Iskola) tanulói, a Magyar Nemzetiségi
Művelődési Intézet termeiben és a Bánffy Központban próbálnak. Volt már némi tapasztalatuk a színjátszás terén, de ilyen összetételben először dolgoznak együtt. A darab egy poszt-apokaliptikus társadalmat mutat be, amelyben nincsenek háborúk, éhezés. Egyetlen egy embernek vannak emlékei régi világról – az Emlékek őrének, aki utódot keres, hogy átmenekítse emlékeit a tanítványába, hiszen »Így működik a rendszer« – a történetünk itt kezdődik. A darab komoly társadalomkritika, valamint olyan témákat feszeget, mint a szabad döntés fontossága, szükségszerűsége és joga. A darabot az általános iskola 7., 8., 9. osztályainak, középiskolásoknak, valamint felnőtt nézőknek ajánljuk (nem nyelvezete vagy képi világa, hanem a témája miatt).”

  • Az emlékek őre Lois Lowry regénye, amely 1993. április 16-án jelent meg. Magyar nyelven 2001-ben jelent meg, Tóth Tamás Boldizsár fordításában. 2009-ben a bajai Szent László Általános Művelődési Központ színtársulata vitte színpadra elsőként.
  • A történet egy jövőbeli közösségben veszi kezdetét. A tökéletes utópiából lassacskán kirajzolódnak azok az elemek, amelyek rámutatnak a tökéletes világ mögött megbúvó anti-utópikus jellemzőkre; ebből következik, hogy a mű zsánere nem utópia, hanem anti-utópia.
  • A mű Jonas, egy tizenkét éves fiú életébe ad betekintést. Jonas közösségéből hiányzik a fájdalom, a mindennapi élet küzdelme, amely az ‘egyenlét’-nek köszönhető. Egy tervnek, amely gyökeresen eltüntette a mély érzelmeket. Jonast kiválasztották, hogy betöltse az Emlékek Őrének szerepét, az egyetlen olyan emberét, aki az egyenlét előtti állapotok emlékét őrzi. Az emlékek őre az, aki emlékei, s ezáltal bölcsessége által tanáccsal szolgálhat a közösségnek. Amint Jonas befogadja az emlékeket, az elődje, Az Őrző rádöbben: milyen felszínes is a közösség élete.
  • Annak ellenére, hogy bírálat és kritika illette a művet a témájára vonatkozólag, a regény elnyerte az 1994-es Newbery Medal irodalmi díjat, valamint több mint 5 és fél millió példányszámot ért el. Az Egyesült Államokban és Kanadában több középiskola olvasási listáján szerepel, habár tiltólistákon is rajta van. A regény egy tetralógiának az első kötete, amely Lowry Valahol messze, illetve a Hírvivő és A fiú című műve követ.

További hasonló témájú videók