Megölni, megnyúzni, felkoncolni! (Cecil emlékére)

Walter Palmer a zsákmánnyalAfrika ékkövét, a világ legismertebb oroszlánját, Cecilt siratja a világ. A zimbabwei Hwange Nemzeti Park legnagyobb és legöregebb királya lett vadorzó áldozata. Élt 13 évet. Gyilkosának,

egy minnesotai fogorvosnak, Walter Palmernek az ajtajához ezrek hordják bűnének emlékeztetőjéül a jeleket.

Ahogy a Telegraph kinyomozta, Cecilt íjjal és nyíllal lőtte le Walter Palmer fogorvos. Palmernek egy profi vadász, Theo Bronkhorst segített az állat elejtésében. Neki augusztus 6-án a bíróságon is felelnie kell tettéért. Cecil védett területen, a Hwange Nemzeti Parkban ölték meg. A férfit 2008-ban el is ítélték, mert a vadőröknek hamis adatokat szolgáltatott, amikor fekete medvére vadászott Wisconsinban. Palmert akkor egy év próbaidőre bocsátották.

Az orvvadászok feltehetően egy frissen leölt állattal csalogatták ki az oroszlánt a parkból, ez egy bevett szokás a védett állatok „legális elejtésére”. Miután kicsalták Cecilt, egy nyíllal megsebezték, majd 40 órán keresztül követték a haldokló állat nyomát.

Az oroszlán GPS-nyakörvet viselt, így lehetett követni. Oxfordi kutatók, akik egy kutatási projekt részeként tettek korábban Cecilre is GPS-t, egy felmérés részeként kimutatták, hogy az általuk megjelölt 62 oroszlánból 34 meghalt a nemzeti parkok körüli területeken, ebből 24-et lőttek le sportvadászok. A megjelölt felnőtt hím oroszlánok 72 százalékát.

Cecil halála nem csak azért tragikus – mondták helyi szakértők –, mert Zimbabwe szimbólumává vált, hanem mert hat oroszlánkölyke halálra van ítélve, ugyanis a többi hím oroszlán nem hagyja őket életben, hogy Cecil három nőstényoroszlánját párzásra ösztönözze. Úgy vélik, az életben maradt másik hím, Jericho elpusztítja majd Cecil hat kölykét, hogy a korábban hozzá tartozó nőstények vele párosodjanak.

A zimbabwei vadászegyesület is érintett az ügyben, jelenleg nyomozás folyik ellenük.