Bemutatót tart az égi színház: főszerepben Vénusz és Jupiter

 A Szlovák Nemzeti Múzeum Természettudományi Múzeuma Pozsonyban várja a csillagászat kedvelőit a Vajanský rakpartra csillagászati ​​megfigyelésre ma este  20:30-22:00 között. A Vénusz és a Jupiter konjunkciója a nyugati égbolton kb. éjfélig lesz megfigyelhető. 

Jupiter_Venusa 2015Alternatív megfigyelés másnap este (Természettudományi Múzeum, Vajanského nábrežie 2). Hasonló együttállás legközelebb 2016. augusztus 27-én lesz látható.

Fent: A Vénusz (lent) és a Jupiter (fent) együttállása Salgótarján közeléből fotózva 2015. június 30-án. A két bolygó körülbelül egyharmad foknyira látszott egymástól.
MTI Fotó: Komka Péter

A megfigyeléshez kedvcsinálónak egy Gyergyószentmiklóson 2012. március 25-26-án készült videót kínálunk. „Naplemente után közel fél órával a mostanában igen fényes Vénusz bolygó, az Esthajnalcsillagnak is nevezett égitest tűnik fel elsőként, majd a sokkal halványabb égitest, a Jupiter mutatkozik a Hold környezetében! A Jupiter, bár sokkal nagyobb mint a Vénusz, a Naptól való nagyobb távolsága miatt kisebb fényben pompázik!” (ATI FILM, Vargyas Attila)

 

További hasonló témájú videók