Elhunyt Patócs Lajos citerás

Patócs Lajos a Hodosi Citerazenekarral1926-ban született egy Hodos melletti tanyán. Első citeráját nagyapjától kapta. Autodidakta módon tanulta meg a hangszer kezelését, s már 12 évesen játszott rajta különböző összejöveteleken a faluban. 1950-től a Csemadok hodosi alapszervezetének tagja, 1972-től tíz éven át az elnöke volt.Citerazenekarát 1972-ben alapította és vezette napjainkig, mint az alábbi videó is bizonyítja; sok érdeklődő fiatalt tanított meg citerázni.

(16. Országos Citeratalálkozó, 2014. október 18.) 

Együttesével, a Hodosi Citerazenekarral rendszeres résztvevője volt a Tavaszi szél vizet áraszt… és a Bíborpiros szép rózsa elnevezésű országos népdalversenyeknek, szervezője az Országos Citeratalálkozóknak. Több alkalommal szerepelt a gombaszögi Országos Kulturális Ünnepségen, a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozón, 1980-ban a prágai Spartakiád kulturális műsorában.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. 1986-ban megkapta a Csemadok Központi Bizottsága által adományozott a Csemadok Kiváló Népművésze címet, 2005-ben Hodos Község Önkormányzata Pro Urbe díjjal tüntette ki, 2008-ban Tibor Mikuš, Nagyszombat megye elnöke emlékérmet adományozott neki, 2014 januárjában pedig a Csemadok Közművelődési Díját vehette át.

Patócs Lajos temetése május 28-án, csütörtökön délután 13.00 órakor lesz a hodosi temetőben.
(Forrás: Paraméter.sk)


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2015/05/elhunyt-patocs-lajos-citeras/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, VIDEÓK // Elhunyt Patócs Lajos citerás

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma