Nagydíjas lett Cannes-ban a Saul fia

Nemes Jeles László első filmje, a Saul fia nyerte el a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 68. cannes-i filmfesztiválonA kritikusok nagyon szerették Nemes Jeles László versenyfilmjét: a Saul fia a Screen listáján is második lett, a nemzetközi újságírókat tömörítő Fipresci táblázatában pedig toronymagasan vezetett a hét folyamán.

Korábban olyan magyar filmek nyertek Fipresci-díjat a Cannes-i Filmfesztiválon, mint a Delta (r: Mundruczó Kornél), a Pál Adrienn (r: Kocsis Ágnes), az Egymásra nézve (r: Makk Károly) és a Mephisto (r: Szabó István).

A díjátadó magyar felirattal itt található.

Végeredményben a Saul fia a zsűri nagydíja, a Fipresci- és a Francois Chalais-díj mellett még egy negyedik díjat is nyert Cannes-ban: a filmek technikai megvalósításáért járó Vulcan-díjat is a Saul fiának adták a fesztiválon, ezen belül is Zányi Tamás tényleg lehengerlő hangmérnöki munkáját emelték ki.

 

Június 11-től a mozikban!

Nemes Jeles alkotása már bemutatása előtt a magyar filmtörténelem részévé vált: Makk Károly, Kósa Ferenc és Sára Sándor nyomdokain járva, közel fél évszázad múltán újra hazai elsőfilmest válogattak be a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába.

A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból. A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a „titkok őrzőit”, néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló sonderkommandó első feladata az előző generáció elégetése volt. A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút.
1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer (Röhrig Géza) egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket.
Nemes Jeles László első egészestés filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a Sonderkommandót állítja a középpontjába. Sault követve megismerjük a tábor gyárszerű működését, Erdély Mátyás operatőr feszültséggel teli képeinek és Rajk László látványtervező munkájának köszönhetően pedig a néző már-már dokumentarista hitelességgel láthatja, pontosan hogyan szervezték meg több millió ember megsemmisítését.

https://youtu.be/29yEBJBEURU

További hasonló témájú videók