Átadták az Amnesty International „A lelkiismeret nagykövete 2015” díját

Joan Baez az őt méltató Patti Smith-tel (balra)A legendás folkénekesnő, Joan Baez és a világhírű művész, Ai WeiWei közösen vehették át tegnap Berlinben az Amnesty International legrangosabb kitüntetését, a lelkiismeret nagykövete díjat.

Az eseményről az RBB német televízió számolt be, ezen a linken elérhető a mozgóképes összefoglaló.
A képen Joan Baez (jobbról) az őt méltató Patti Smith-tel (balról) • (Fotó: Deutschlandradio / Dirk Schneider)

(Joan Baez 1968-as „Any Day Now: Songs of Bob Dylan” c. albumából:)

A díjat Berlinben, 2015. május 21-én, ünnepélyes keretek között adják át. A ceremónia során többek között Patti Smith énekes-zeneszerző mondott beszédet.

„A lelkiismeret nagykövete díj azokra a kivételes egyéniségekre kívánja felhívni a figyelmet, akik tehetségükkel másokat ösztönöznek az igazságtalanság elleni küzdelemre. A díjra méltó jelölt Joan Baez és Ai Weiwei, akik emberi jogi aktivisták ezreit sarkallták tettre világszerte, Ázsiától Amerikáig” – mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

Photograph by Stephen Somerstein, © 1965 – Agents – New York: Howard Greenberg Gallery | Los Angeles: Fahey/Klein | San Francisco: ModernismJoan Baez az állami rendőrök sorfala előtt a Selma városából Montgomerybe tartó polgárjogi felvonulást követően, 1965. március 2.

Ötven éve  tartott előadást Joan Baez a Selma városából Montgomerybe tartó polgárjogi felvonulás előtt. A „Sztárok a Szabadságért” koncert során lépett fel olyan előadóművészekkel, mint Harry Belafonte (aki 2013-ban szintén elnyerte a lelkiismeret nagykövete díjat), Sammy Davis Jr., Peter Paul & Mary és Nina Simone is.

Joan Baez életének nagy részét az erőszak elleni, valamint a polgárjogokért és emberi jogokért folytatott küzdelemnek szentelte. Részt vett a polgárjogi felvonulásokon Dr. Martin Luther King oldalán, támogatta a halálbüntetés eltörlését, kampányolt a vietnami háború és  az emberi jogok megsértése ellen, fellépett a kaliforniai migráns munkavállalók jogaiért, részt vett kínzás elleni gyűléseken, valamint támogatta a  meleg és leszbikus jogokért küzdő mozgalmat is.

Az 1970-es évek elején segítette a helyi Amnesty International csoportok megalakulását a San Francisco-i Öbölben, és előadásaival támogatta a szervezetet az úttörő „Reménység Összeesküvése” koncertsorozat keretében az Amnesty International fennállásának huszonötödik évfordulóján 1986-ban.

„Megbabonázó hangjával és rendíthetetlen elkötelezettségével a békés tüntetések és az emberi jogok védelmében Joan Baez immár öt évtizede kiemelkedő személyisége az emberi jogokért való küzdelemnek” – hangsúlyozta Salil Shetty.

Amikor Joan Baez értesült a bejelentésről, így nyilatkozott: „Az Amnesty International azért vonzott, mert alapító eszméje szerint az emberi jogok megsértése és az ebből fakadó szenvedés elfogadhatatlan. Az emberi jogok megsértése elleni küzdelem lépésről lépésre egy részvétteljes, politikamentes és hihetetlenül hatékony mozgalmat hozott létre. Szerencsés vagyok, hogy része lehettem, és nagy megtiszteltetés számomra ez a díj.”

Ai Weiwei világhírű művész és a kínai kormány politikájának nyílt bírálója. Világszerte elismert munkássága gyakorta ábrázolja a kínai állampolgárok szólásszabadságának korlátozását, valamint személyes élményeit bebörtönzéséről. Tevékenysége és munkássága sokszor foglalkozik olyan kényes kérdésekkel, amelyeket a kínai kormány nem szívesen tárgyal nyilvánosan.

2010-ben Ai Weiweit rövid őrizetbe vették, majd biztonsági erők tagjai súlyosan bántalmazták. Ez röviddel azelőtt történt, hogy Ai Weiwei a védelem tanújaként léphetett volna fel Tan Zuoren környezetvédelmi aktivista tárgyalásán. Tan Zuroen és Ai Weiwei gyermekek ezreinek nevét írta össze, akik a 2008 májusában bekövetkezett fölrengés áldozataivá váltak.

A hatóságok tartós zaklatása után Ai Weiweit 81 napra vád nélkül őrizetbe vették 2011-ben. A cégét később a kínai hatóságok adócsalás vádjával bűnösnek találták. Ai Weiwei továbbra is megfigyelés alatt van, és nem hagyhatja el az országot.

Legutóbb befejezett munkái közt van egy kiállítás, mely a modern kori politikai foglyok elkeserítő helyzetével foglalkozik.

„Ai Weiwei munkássága emlékezetet bennünket arra, hogy mindannyiunk szólásszabadságát védeni kell – nemcsak a társadalom, hanem a művészet és az emberiség érdekében is” – jelentette ki Salil Shetty.

Amikor Ai Weiwei értesült a bejelentésről, így nyilatkozott: „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ebben a különleges kitüntetésben részesülhetek. Ígérem nem megy veszendőbe a bátorítás, és eleget teszek a belőle kicsengő, mélyreható elvárásoknak is.

További hasonló témájú videók