A szaharai por vándorlása a műhold szemével

Földünk - a szaharai por útjaA Szahara a világ legnagyobb sivataga. Homokja a szél hátán utazva nemcsak hozzánk jut el, hanem átrepül az Atlanti-óceán fölött is, és lerakódik Földünk legnagyobb esőerdejének fáira az Amazonas-medencében. 2006-ban indították útjára a CALIPSO műholdat, hogy tanulmányozza a Föld légkörében áramló porfelhők és részecskék áramlásának vertikális szerkezetét. A NASA tudósai éveken át vizsgálták a szaharai homok útját, mígnem a műholdas adatokat egy háromdimenziós modellben szemléltetni tudták.  

Az emberi haj vastagságának alig egytizede nagyságú apró porrészecskék áramlása jól megfigyelhető az űrből. A CALIPSO 2007-től 2013-ig tartó megfigyelései szerint átlagosan 182 millió tonna por áramlik el a sivatagból évente. Ebből mintegy 27 millió tonna rakódik le az Amazonas-medencében.

A szaharai por foszfort tartalmaz, ami fontos tápanyag az Amazonas mentének növényvilága számára, hiszen az áradások következtében a tápanyagok jó része kimosódik a talajból.

A kutatások során megállapították, hogy a por túlnyomó részt a Szahara Száhel-övezetének (éhség-öv) roppant száraz vidékéről származik, mennyisége függ az adott év csapadékmennyiségétől is. A számítások nyomán modellezhetővé vált, mekkora lesz a porfelhő, amely egy adott év időjárásának függvényében átkel az óceánon, és kiszámítható az is, milyen hatása lesz mindennek az éghajlat változására. Ezek a mérések mind hozzájárulnak Földünk és az éghajlat működésének egyre átfogóbb megértéséhez.

 Videó: NASA


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , , , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2015/02/a-szaharai-por-vandorlasa-a-muhold-szemevel/trackback/

Most itt van: Home // NAGYVILÁG, TECH, Tudományos hírek, VIDEÓK // A szaharai por vándorlása a műhold szemével

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma