A Masat-1 emlékére

Masat-1, az első magyar űrszonda2012. február 13-án 11 órakor indították útnak a Masat–1 MO–72 (a Magyar és satellite szavakból) első teljesen magyar építésű műholdat az ESA új Vegahordozórakétájának első küldetésén, a Francia Guyana-i Kourou melletti űrközpontból.

http://youtu.be/O20fbwhyI6k

Video: gogogomagazin
A mintegy 1 kilogramm tömegű, 10 centiméter élhosszú kocka formájú technológiai pikoműholdat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztették. A műholdon helyet kapott egy VGA-felbontású kamera is. A folyamatosan süllyedő pályamagasságú Masat−1 visszatért a Föld légkörébe és megsemmisült. A műhold megsemmisülése valamikor január 9-én este 23:15 és január 10-én 0:45 közt történt.

http://youtu.be/mqyymYBa5hY

A cél az volt, hogy egy 10 cm-es élhosszúságú kockába integráljanak egy olyan 1 kg tömegű rendszert, mely képes túlélni a felbocsátáskori rázkódást, alkalmazkodik a szélsőséges környezethez (pl. széles hőmérsékleti tartomány, vákuum), a Földtől 2000 km magasságban legalább 3 hétig képes működni és folyamatosan kommunikálni a földi vezérlőállomással. Az utolsó pillanatban kiderült, hogy még van hely egy kis tömegű kamera elhelyezésére a műholdban (VGA érzékelőlap, 640*480 pixel). Az első képek készítése sikertelen volt, de miután a műhold elvégezte alapfeladatait és sikerrel átvészelte a 2012 március eleji napvihart, az üzemelő csapat elkészítette az első sikeres képeket a Földről.

Masat-1 by Andras Bato: Masat-1would have spent 3 years in spaceon 13th February 2015.She has been providing data 24 hours a day, 365 days a year. It is hoped it is to stay alive for some more days -hopefully till its third anniversary.

A 30 millió forintos anyagköltségű projekt megvalósításába az egyetem Űrkutató Csoportja, több tanszéke (Elektronikus Eszközök Tanszéke, Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék), valamint számos külső cég bekapcsolódott. A Masat–1 kifejlesztése megközelítőleg 56 000 mérnökórát vett igénybe.

Bükkfejes András (BME): Masat-1, első magyar kisműhold