Zöld ragyogás a Fiastyúk közelében

 Lovejoy (C/2014 Q2) üstökösFebruár közepéig látható a Föld közelében száguldó Lovejoy üstökös, a zölden ragyogó csoda. Sajnos a színe szabad szemmel nem látható, de az üstököst felhőtlen éjszakán megpillanthatjuk.

  • A C/2014 Q2 (Lovejoy)-üstökös az ausztrál Terry Lovejoy amatőr csillagász ötödik felfedezése. Lovejoy eleinte teleobjektívekkel és DSLR gépekkel, majd egy mindössze 20 cm-es távcsővel és a hozzákapcsolt CCD-vel eddig öt üstököst fedezett fel. A most megcsodálható égi vándort 2014. augusztus 17-i felvételein találta a Puppis csillagkép déli részén. A számítások szerint napközelségét csak idén január 30-án éri el 1,3 CSE-re központi csillagunktól. Ez nem különösebben jelentős, ám szerencsés helyzete folytán a hónap elején 0,475 CSE-re megközelítette bolygónkat, fényessége az újabb észlelések szerint 4 magnitúdó körüli, sokkal fényesebb, amint azt a felfedezése után számították. 
  • A Lovejoy egy nagyon hosszú keringésidejű üstökös, keringési ideje 11 500 év, de nem ez az első eset, hogy áthalad a belső Naprendszerünkben. A bolygók miatt módosul a pályája, így a következő visszatérése 8 ezer év múlva várható.
  • Január 7-én került a legközelebb a Földhöz, körülbelül 70 millió kilométeres távolságban haladt el.
  • Január folyamán egyre inkább felfényesedik, vagyis a Lovejoy lesz az utóbbi évek egyik legjobban látható üstököse, magasan az égbolton. Az üstökös január 30-án kerül a legközelebb a Naphoz, 193 millió kilométerre közelítve meg központi csillagunkat.

http://youtu.be/_2QNEe7Klik