Meghalt Csepregi Gyula szaxofonművész

Csepregi GyulaTegnap elhunyt Csepregi Gyula szaxofonművész, a Stúdió 11 zenekar szólistája és művészeti vezetője, Magyarország „vezető szaxofonosa”.

 

„Csepregi 50” koncert a MÜPA-ban, 2008: Csepregi Gyula – saxophone, Szakcsi Lakatos Béla – piano, Szappanos György – bass, Szende Gábor – drum

Csepregi Gyula (1958–2014) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára volt közel húsz éven át. A ma hallható, s szintén hírnevet szerzett fiatalabb szaxofonos nemzedék  számos jeles képviselője az ő tanítványaként kezdte pályáját, pl. a ma oly népszerű St. Martin is.

  • Csepregi Gyula játssza el a Killing me softly című számot szaxofonon. (Budapest TV Töltse az estét velünk című műsora, 2004. augusztus 14. szombat)

Emellett a Magyar Rádió volt tánczenekarának, a jelenleg önállóan működő Stúdió 11 zenekarnak is szólistája volt szintén több mint húsz éven keresztül, illetve néhány éve már művészeti vezetője is. Nevével közel ötszáz hazai kiadványon találkozhatunk, szinte nincs olyan neves hazai előadó, akinek felvételén nem szerepel vendég szólistaként.

Az ötszörös Emerton díjas, kétszeres Nívódíjas művész többször részesült nemzetközi elismerésben is (a Hágai Fesztivál különdíja, a Finn Rádió Nívó díja, a Norvégiában megrendezett EBU Fesztivál „Kiemelkedő szólista” díja). Évekig volt tagja egy nemzetközi „All Stars” zenekarnak, amelyben világhírű partnerei a neves Mike Stern gitáros, a híres Spyro Gyra zenekarból ismert Dave Samuels vibrafonos, a többszörös Grammy-díjas Yellow Jackets zenekar alapítója, Russel Ferrante zongorista és a legendás Weather Report együttes dobosa, Alex Acuna voltak. Twin Lines Project néven adtak koncerteket világszerte.

Tribute to Jaco Pastorius concert: feat, Peter Erskine, Victor Bailey, Gyula Csepregi and Studio11

1980-ban került az akkori Bartók Béla Zeneművészeti Főiskola tanszakára. Egy évvel később már az akkor Magyarország leghíresebb dobosának tartott Kovács Gyula zenekarában tűnik fel szólistaként. 1982-től kezdve az élvonalbeli jazzmuzsikusok szinte mindegyikével folyamatosan koncertezik. Szívesen hívja őt zenekarába Kőszegi Imre, Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Béla, Pege Aladár ,hogy csak néhány nevet említsünk. Ekkortájt figyel fel rá a pop világa is: hamar felkapják és szólistaként olyan hazai pop nagyságok mellett játszik mint Presser Gábor, a Bikini zenekar, Szűcs Judith vagy Komár László.
Gyakran feltűnik Cserháti Zsuzsa, Zoltán Erika, Gergely Róbert, Balázs Fecó, Hobo, Tátrai Tibor, Demjén Ferenc és még megannyi sztár lemezén. 
Ugyanakkor egyre több nemzetközi jazz sikert könyvelhet el magának. Bejárja egész Skandináviát különböző ottani és amerikai muzsikusokkal. Ekkor kezdik megismerni nevét Angliában és Németországban is, ahol egyre több nemzetközi big band hívja szólistaként vendégszerepelni.
1982 és 1984 között már állandó tagja Pege Aladár együttesének, mellyel bejárja szinte egész Európát.
1984-ben Vasvári Pállal Szakcsi Lakatos Bélával és Jávori Vilmossal megalapítja talán minden idők egyik legsikeresebb magyar jazz zenekarát a Magyar Jazz Quartett-et.  Lemezük, amely New Age címen jelent meg talán a legnagyobb példányszámban elkelt magyar jazzlemez volt. E zenekar is számos külföldi sikert ért el, a nyolcvanas évek közepén Európa egyik legnépszerűbb formációjaként tartották számon. Csepregi Gyula ekkor kapja meg első eMeRTon díját.
1988-tól tagja a Magyar Rádió tánczenekarának a Stúdió 11-nek.
Egy évvel később Vasvári Pállal létrehozza az In Line nevű formációt, melyet nem sokkal később a közönség már a legsikeresebb hazai jazzformációnak tart.
Ekkor jelenik meg első szólóalbuma In Line címmel. (1990)
Az In Line zenekar több mint 15 albumot készített, s ezek külföldön még sikeresebbnek bizonyultak, mint itthon. A zenekarban az évek során megfordult a hazai jazz- és popszakma krémje. Olyan legendás muzsikusok is szívesen képviseltették maguka, mint az LGT dobosa, Solti János, vagy a jazz egyik doyen-je Kőszegi Imre. A sztárok mellett jó néhány fiatal muzsikussal is játszottak, akiknek nagy rangot jelentett az In Line-ban játszani. 
1997 óta tagja egy nemzetközi „All Stars” zenekarnak, ahol világhírű partnereiMike Stern gitáros, Dave Samuels vibrafonos (Spyro Gyra), Russel Fernantezongorista (a többszörös Grammy díjas Yellow Jackets zenekarból), valamint a legendás Weather Report dobosa Alex Acuna.
Szólistaként mindig is a kísérletező, útkereső muzsikusok közé tartozott: elkalandozott a szimfonikus zene területére is (Budapest Symphonic Band), de a popzene területén is otthonosan mozgott.
(Forrás: Csepregi Gyula honlapja; fotó: eozinmagazin. hu)