Séta Bartókkal Brüsszelben

Bartók Béla szobra BrüsszelbenEurópa fővárosában pezseg az élet. A látogatók rendszerint végignézik a látványosságokat a szinte mindig szemerkélő esőben.

 

 Ottjártunkkor szerencsére felhőtlen volt az ég, így a minikamera felvehette, amint végigsétáltunk a városon. Persze egy komoly várossal való ismerkedéshez több idő és elmélyültség kell, és nem árt előre felkészülni a látnivalókból sem az útikönyvekből. Mindenesetre talán vissza tudjuk adni a hangulatot. Az épületek, templomok, hotelek, apró boltok, szobrok, parkok, monumentális és rejtőzködő látnivalók felkutatása nagy élmény. 

Így bukkantunk rá Bartók Béla szobrára is Brüsszelben. A mai Bartók-évforduló apropóján tesszük közzé. „Bartók Béla (1881-1945) mindig is nagyon népszerű volt Belgiumban, annak idején a Palais des Beaux Arts igazgatója, mielőtt még a művész 1940-ben végleg Amerikába távozott volna, számos alkalommal hívta Bartókot Brüsszelbe.
A kelet-európai rendszerváltozásokat követően a helyi városvezetés elhatározta, hogy a Place D’ Espagne (Spanyol tér), ami a belga főváros egyik központi, de zárt tere, Európa tér elnevezést kap, és ebből az alkalomból minden országból egy híresség szobrát állítják fel ott, Don Quijote és Sancho Panza szobrával szemben.
A Carrefour de l’Europe-on 1995-ben avatták fel a Bartók-szobrot. Ez az egyetlen magyar emlékmű Brüsszelben. Jelképes az is, hogy a központban kapott helyet Varga Imre szobra, amely Magyarország ajándékaként érkezett a Brüsszelbe, és hosszú hónapokig tartott, amíg a város minden érdektábora áldását adta arra, hogy a Gare Centrale-lal szemben frissen épített Meridian Hotel udvarán felállítsák. A szobor avatásán a magyar és a belga városatyák mellet ott voltak a helyi Zeneakadémia és a Palais des Beaux Arts képviselői is, akik maguk is hozzásegítettek ahhoz, hogy valóban Bartók bronzalakja reprezentálja ott Magyarországot. Ilyen emlékművet több más ország is megpróbált azóta Brüsszelnek ajándékozni, de az elfogadtatás eddig csak a magyaroknak sikerült.”

Aki teheti és eljut oda, mindenképpen tervezze meg az útvonalat a hozzáférhető ajánlások alapján. 

További hasonló témájú videók