Meghalt Sztankay István Kossuth-díjas színművész

Sztankay IstvánMeghalt Sztankay István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze. 79 éves volt. Hosszú betegség után, családja körében érte a halál. Sztankay István számos emlékezetes alakítást nyújtott színpadon és filmen egyaránt, az ő hangján szólalt meg a Süsü Kóbor királyfija is.

Sztankay 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd Miskolcra szerződött. 1963 és 1974 között a budapesti Nemzeti Színház tagja volt, majd 1990-ig a Madách Színházban dolgozott. Rövid szabadúszás után 1991-től nyugdíjba vonulásáig a József Attila Színház tagja volt.

Filmvásznon az 1963-ban készült Hattyúdalban mutatkozott be Páger Antal partnereként. Jelentősebb filmjei közé tartozik a Párbeszéd, a Húsz óra, az Ismeri a szandi-mandit?. A televízióban címszereplője volt a hatalmas sikert aratott Bors-sorozatnak, egyik főszereplője az Egy, kettő, három című Molnár Ferenc-darab tévéváltozatának és Karinthy Ferenc Dunakanyarjának.

Régebben gyakran szinkronizált is, legtöbbször Jean-Paul Belmondót és Tony Curtist, ő volt például Leslie Nielsen magyar hangja, de alkalmanként másokat is szinkronizált, például Johnny Cash countryénekest a Columbóban, vagy Danny DeVitót Pingvinként a Batman visszatér c. filmben. A színész legendás párost alkotott Schütz Ilával, a Jövőre, veled, ugyanitt c. darabot 500-szor adták elő. (A fotó otthonában készült 2012. január 30-án. MTI Fotó: Beliczay László)

További hasonló témájú videók