A Nap Színház előadása: kitörés!

Napkitörés 2014 szeptember 1.Szeptember elsején káprázatos napkitöréssel örvendeztette meg a napkutatókat központi égitestünk. A NASA több színszűrőn át is megfigyelhető animációt tett közzé az eseményről.

A Solar Dynamics Observatory felvételei számunkra is követhetővé teszik a Nap újabb tevékenységét. A középszintű sugárzás erősödését augusztus utolsó hetében észlelték, de a tevékenység tovább folytatódott, mígnem szeptember elsején látványos kitörést regisztráltak.

A napkitörés által elindított sugárzás nem hatol át a Föld légkörén, azaz nem veszélyes az emberre. Ha elég erős a protonáramlás, akkor az zavarhatja a GPS-jeleket és a légköri kommunikációt, amint ez az év áprilisában egyszer már bekövetkezett.

A napkitörés amúgy a naptevékenység leglátványosabb, és legerősebb földi hatásokkal rendelkező megnyilvánulása, melynek során együtt jelentkezik az alábbi három naptevékenységi jelenség:

  • Fler, vagyis a naplégkör egy körülhatárolt részének hirtelen, erős kifényesedése.
  • Koronakidobódás, vagyis a napkorona egy darabjának kilökődése a bolygóközi térbe.
  • Eruptív protuberancia, vagyis egy, a napkoronában hosszú ideje egy helyben lebegő, a környező gáznál sűrűbb és hidegebb felhő (nyugodt protuberancia) hirtelen, gyorsuló felemelkedése és elszállása.

A fenti jelenségek egymástól függetlenül is előfordulnak, de az esetek mintegy 50-75%-ában együttesen következnek be, napkitörés keretében. Különösen a legnagyobb flerek, koronakidobódások és eruptív protuberanciák lépnek fel szinte mindig együttesen.

A protonok vándorlását, a sugárzás erősségét nyomon követheti ITT.

Az aktuális koronaműködést, illetve az augusztusi csillaghullás jelenségének dokumentumait megtekintheti ITT.

További hasonló témájú videók