Elment egy legenda – Bobby Womack

Bobby Womack70 évesen elhunyt Bobby Womack világhírű amerikai soul-, gospel és popénekes.

Bobby Womack 1944. március 4-én született, édesapja és édesanyja is zenész volt. Gyerekként, az 1950-es években fivérei oldalán kezdte pályafutását, előbb a Curtis, majd a Womack Brothers nevű formációban. A testvéreket a SAR Records szerződtette 1960-ban. Több gospel lemezt is kiadtak, majd Valentinosra változtatták az együttes nevét, és „világiasabb”, soul- és popzenei hangzással értek el sikereket. 1964-ben egy hónappal azután, hogy a Valentinos megjelentette It’s All Over Now című számát, a Rolling Stones előállt a dal saját változatával, amely első lett a brit slágerlistákon. Ugyanabban az évben a SAR Records összeomlott, a Valentinos pedig feloszlott.

Az ezt követő időkben Bobby Womack gitáron több albumon is közreműködött, többek közt olyan nagyságokat kísért, mint Aretha Franklin, akinek mérföldkövet jelentő Lady Soul című lemezén játszott, de dolgozott Janis Joplinnal is. Első önálló korongja, a Fly Me to the Moon 1968-ban jelent meg, ezt sikeres R&B lemezek sora követte, többek közt az Understanding és az Across 110th Street (1972) vagy a Facts of Life (1973) és a Lookin’ for a Love Again (1974).

Karrierje bátyja, Harry 1974-ben bekövetkezett halála miatt megrekedt, s csak 1981-ben kapott újra lendületet az If You Thing You’re Lonely Now című dal révén. 2012-ben kiadta első lemezét, a The Bravest Man in the Universe, amely bekerült a Rolling Stone magazin év legjobb 50 albuma közé. 

Halála idején Womack új albumon dolgozott, a The Best Is Yet to Come munkacímet viselő lemezen a hírek szerint közreműködött Stevie Wonder, Rod Stewart és Snoop Dogg.
A zenészt 2009-ben beiktatták a Rock and Roll hírességeinek csarnokába.