A XVI. Kodály Napok gálája – Szent Korona Kórus

Szent Korona KórusA szlovákiai magyar felnőtt kórusok országos versenye, a Kodály Napok pompázatos gálaműsorral és díjátadóval zárta kapuit. 

 

Az ipolybalogi Szent Korona Kórus a Musica Sacra lelkes művelője, 1997- ben alakult. Nevét a magyar királyi koronáról kapta, melynek másolata a község templomának tornyát ékesíti. A kórus létszáma cca. 30 fő, tagjai főleg közép- és főiskolás fiatalok. Repertoárja a gregoriántól egészen napjaink zenéjéig terjed. Rendszeres szolgálatot teljesít az egyházközség életében, és időnként bemutatkozik hazai és külföldi helyszíneken. Így Budapesten, Bécsben és Mödlingben, valamint Rómában. 1999-ben a XI. Kodály Napokon, valamint 2001-ben a Námestovói Kórusversenyen ezüst koszorús minősítést ért el. 2002- ben a XII. Kodály Napokon aranykoszorú a zsüri dicséretével minősítést szerzett. 2003-ban Olmücben a XXXI. Nemzetközi Kórusversenyen ezüst díjat nyert egyházzene kategóriában. A 2005-ős évben a XIII. Kodály Napokon aranykoszorús minősítést szerzett.
Kórusvezető: Molnár Ottó

 

A 3 évente megvalósuló seregszemle a felvidéki kórusok legnagyobb összejövetele. Az értékelő versenyt a CSEMADOK Országos Tanácsa megbízásából 2014. május 16-18-án Galántán, a XVI. Kodály Napok keretében rendezte a CSEMADOK Galántai Területi Választmánya, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, valamint a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet.

A versenynapon – jobb hangminőségben – rögzítettük a kórusok versenykoncertjeit. Ezeket is hamarosan műsorunkra tűzzük, még folyik a feldolgozás.

A zsűri tagjai:

  • Kertész Attila címzetes egyetemi docens, Liszt-díjas karnagy, a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja (Pécs) – elnök
  • Erdélyi Ágnes énektanár-karvezető, a KÓTA – Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége a Művészeti Bizottságának tagja (Veszprém)
  • Hartyányi Judit ny. egyetemi docens, a Magyar Kodály Társaság társelnöke, karnagy (Budapest)
  • Kneifel Imre, a székesfehérvári Kodály Zoltán Ének- Zenei Általános Iskola és Gimnázium igazgatója
  • Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy, a KÓTA tiszteletbeli elnöke (Komló)

További hasonló témájú videók