Megemlékezés a pozsonyi Petőfi-szobornál

Petőfi szoborAz 1848/49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulójára emlékeztek a pozsonyi Medikus-kertben álló Petőfi-szobornálKözreműködött a somorjai Híd Vegyeskar és a székesfehérvári Kodály Zoltán Gimnázium Vegyeskara Hecht Anna vezényletével. Petőfi Sándor Nemzeti dalát Bognár László Magyarbélről énekelve adta elő. Szabó József tanácsos felolvasta Magyarország miniszterelnökének levelét. Ezt követően az ünneppel kapcsolatos gondolatait osztotta meg Herrmann Róbert történész.  Az ünnepi megemlékezést Jégh Izabella vezette. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala által az évfordulóra elkészített 12 pont felolvasása sajnos kimaradt a programból, mi, amennyire lehet, szövegesen pótoljuk.

A szlovákiai magyarság helyzete több mint másfél évszázaddal később sok szempontból hasonlít a márciusi események idején tapasztalható hangulatra. A társadalomban tapintható és érezhető a széleskörű, nemzetiségeken és ideológiákon átnyúló feszültség. A helyzetet tovább fokozza, hogy legsúlyosabb problémáinkra gyakran évtizedek óta eredménytelenül keressük a választ és a megoldásokat. A szlovákiai magyar tizenkét pont célja, hogy ezeket az égető kérdéseket a nyilvánosság számára is közérthető módon összefoglalja és hangsúlyozza.

Az utóbbi hónapokban mind a Kerekasztal, mind a társadalom sok értékes, de leginkább tanulságos tapasztalattal gazdagodott, miközben az érdekérvényesítés létező kereteit feszegette. Ebbe a vonalba tartozik a pozsonyi, kisiskolák ügyében összehívott tüntetés, az állami bürokratákkal folytatott egyeztetések és tárgyalások sora, mely a konszenzus és a megoldások keresésének jegyében telt. Meg kell találnunk az utat a közös problémák hangsúlyosabb képviseletéhez, olyan követeléseket kell megfogalmazni, melyek mögé ideológiáktól és pártállástól függetlenül, közösségként felsorakozhatunk. A 12 pont, melyet a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala tagszervezetei útján eljuttat a márciusi megemlékezésekre, ezeket a követeléseket szándékozik összegezni.

12_pont

[mappress mapid=”112″]

 

További hasonló témájú videók