Az Öreg híd végnapjai

Öreg hídPozsony legöregebb hídját több mint három évvel ezelőtt biztonsági okokból zárták le a közúti forgalom előtt. Bár a felújítási munkálatok 2010-ben megkezdődtek, egy évvel később félbeszakadtak,  egy jó ideje pedig már a gyalogosforgalom számára sem használható a híd. Az Öreg híd felújításának tervei az 1990-es évek végére nyúlnak vissza: akkor derült ki, hogy az építmény jelenlegi, még az ötvenes években készült tartószerkezete felújításra szorul. 

A VIDEÓT Emil Schenk, Miloš Dobiaš és Vladimír Mrva videómegosztó portálra feltöltött munkáiból vágtuk össze.
Zene: Király Viktor – Running Out Of Time (A Dal 2014 – Eurovision Hungary)

Az első híd Pozsonyban egy 1825-ben épített hajóhíd (pontonhíd) volt a Koronázási domb tér (ma Štúr Lajos tér, Námestie Ľudovíta Štúra) közelében. Miután fából készült, az átkelés rajta korlátozott volt, mert a jégzajlás idején nem lehetett használni. 

A mai Öreg híd helyén állt az 1889 áprilisa – 1890. december 22. között épült, majd 1890. december 30-án felavatott Ferenc József híd. Ezt személyesen maga Ferenc József császár avatta fel. A Pozsony-Szombathely vasútvonalat szolgáló Ferenc József híd-kiegészítést 1891. november 9-én avatták fel. A híd a kor divatjának megfelelően rácsos tartós szerkezetű volt, 6 pillérrel. Csehszlovákia megalakulása után a hidat Milan Rastislav Štefánik politikus után Štefánikov most-ra keresztelték át. 1914 és 1945 között a hídon át vezetett a villamosított Pozsony-Bécs vasútvonal is.
A második világháborúban, 1945. április 2-án a visszavonuló német csapatok felrobbantották, az acélszerkezete elpusztult, de az eredeti kőpillérek fennmaradtak. Miután a háború véget ért, a Vörös Hadsereg katonáinak erőfeszítéseivel és német hadifoglyok kényszermunkájával újjáépítették. A munkák 1945. augusztus 6-án kezdődtek, majd ideiglenesnek szánt Vörös Hadsereg hídjának avatására 1946. január 24-én került sor. A hidat 10 év élettartamra tervezték, azonban pénz hiányában 27 évig továbbra is az egyetlen hídja maradt a városnak. Pozsonyligetfalu lakótelepének építése követelte ki a következő Duna-híd felépítését. A híd 1985-ban fejezte be a vasúti szolgálatát.

(wikipedia)

További hasonló témájú videók