Bíborpiros szép rózsa – Margaréta Népdakör, Felsőpatony

Margaréta Népdakör, FelsőpatonyA felsőpatonyi Margaréta Népdakör előadása a 2013. november 23-án Dunaszerdahelyen megtartott IX. Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő országos döntőjén. A versenyt a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Művelődési Intézete főszervezőként és szakmai rendezőként kilencedik alkalommal hirdette meg. 

Település: Felsőpatony
Sáv: ezüst
Vezető / Felkészítő: Kiss Margit
Csoport fenntartója: Felsőpatonyi Községi Hivatal
Korcsoport: 2
Kategória: népdalkör
Műsorszámok: A benkei tóba; Édesanyám rózsafája; Tudom is; Mély a Tiszának a széle; A medvei kertek alatt; Kicsi nékem ez a ház
Ezt vallják magukról:
A népdalkör 2008-ban alakult zömmel nyugdíjas asszonyokból. A népi kultúránk, népzenei örökségünk megőrzése, továbbadása motiválja a csoportot. Eddigi működésük alatt minden helyi kulturális, egyházi rendezvényen és a közeli falvak népzenei találkozóin felléptek. Szoros kapcsolatot ápolnak a magyarországi Rábacsécsény és Besnyő népdalosaival. Emlékezetes szereplésük volt a bécsi Szent István napi ünnepségen már két alkalommal is. Dalanyagukat főleg népzenei gyűjteményekből, szakmai továbbképzésekből merítik. (Csallóköz, Gömör, Rábaköz, Zala, Kelet-Szlovákia) A csoport szakmai irányítója harmadik éve Kiss Katalin. Második alkalommal jelentkezett a népdalkör a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedőre.

A VETÉLKEDŐ CÉLJA:

Bíborpiros szép rózsa címmel immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a szlovákiai magyar népzenekedvelők és művelők országos seregszemléje, vetélkedőszerű megmérettetése. A vetélkedősorozat célja, folytatva az egykori, mára már fogalommá vált Tavaszi szél eszméit, országos fórumot biztosítani népdalénekesek és népdalkörök, valamint népzenei hangszerszólisták és zenekarok részére. Célunk a népzenei mozgalom szakmai támogatása, ösztönzése és fejlesztése. A szakma vélemény-nyilvánításai az egyes fordulók alkalmával visszajelzésül szolgálhatnak a résztvevők számára, megerősítve vagy irányt mutatva további tevékenységükhöz.

További hasonló témájú videók