Séta Bartókkal a világ közepén

Bartók Béla szobra BrüsszelbenBrüsszeli anziksz. Aki eljut Európának e jelenleg talán legjobban nyüzsgő fővárosába valamelyik EP-képviselő tájékoztató programsorozatának keretében, látni fogja a város megannyi nevezetességét. Séta közben impozáns épületek, hotelek, diadalív, kertek, templomok és szobrok látványában gyönyörködhet a látogató.


Érdekes mozzanat Bartók Béla szobra Brüsszelben. Bartók Béla (1881–1945) mindig is nagyon népszerű volt Belgiumban, annak idején a Palais des Beaux Arts igazgatója, mielőtt még a művész 1940-ben végleg Amerikába távozott volna, számos alkalommal hívta Bartókot a városba.

A kelet-európai rendszerváltozásokat követően a helyi városvezetés elhatározta, hogy a Place D’ Espagne (Spanyol tér), ami a belga főváros egyik központi, de zárt tere, Európa tér elnevezést kap, és ebből az alkalomból minden országból egy híresség szobrát állítják fel ott, Don Quijote és Sancho Panza szobrával szemben.
A Carrefour de l’Europe-on 1995-ben avatták fel a Bartók-szobrot. Ez az egyetlen magyar emlékmű Brüsszelben. Jelképes az is, hogy a központban kapott helyet Varga Imre szobra, amely Magyarország ajándékaként érkezett a Brüsszelbe, és hosszú hónapokig tartott, amíg a város minden érdektábora áldását adta arra, hogy a Gare Centrale-lal szemben frissen épített Meridian Hotel udvarán felállítsák. A szobor avatásán a magyar és a belga városatyák mellet ott voltak a helyi Zeneakadémia és a Palais des Beaux Arts képviselői is, akik maguk is hozzásegítettek ahhoz, hogy valóban Bartók bronzalakja reprezentálja ott Magyarországot. Ilyen emlékművet több más ország is megpróbált azóta Brüsszelnek ajándékozni, de az elfogadtatás eddig csak a magyaroknak sikerült.

Kutyafuttában, csupán egy minikamerával felszerelkezve ennél többet nem tudunk megmutatni, de azt reméljük, hogy sokan eljutnak majd oda, és személyesen tapasztalják meg a szinte örökké szemerkélő esőben a város kincseit, hangulatát, légkörét.

További hasonló témájú videók