Százával özönlenek a rémkaticák

telelesre-keszulo-hatalmas-rajokban-vonulo harlekinA hideg elől húzódva tömegesen lepik el a lakóházakat a harlekinkaticák. Néhol csak néhány tucatnyian vannak, míg másutt százával özönlenek be a meleg helyekre a népnyelvben rémkaticának nevezett harlekinkaticák. Az első ránézésre közönséges katicának tűnő, de valójában Ázsiából származó faj az utóbbi években megállíthatatlanul elterjedt. A lakásba csoportosan bejutó kifejlett állatoknak nemcsak a puszta jelenléte lehet kellemetlen, hanem az arra érzékenyek esetében allergiás panaszokat is okozhatnak, sőt akár meg is haraphatják az embert. A bejutásuk megakadályozására a legjobb, ha betömjük a nyílásokat, esetleg szúnyoghálót szerelünk fel, ám ha már bent vannak a lakásban, akkor a legalkalmasabb fegyver a porszívó. Célszerű, ha a porzsák és a szívócső közé egy zsebkendőt teszünk, ami így összegyűjti a katicákat, és azzal együtt könnyedén eltávolíthatjuk őket a lakásunkból.

Már csak gyéríteni lehet

Az ázsiai harlekinkaticát eredetileg a biológiai védekezés eszközeként, a levéltetvek ellen telepítették be Európába, de elszabadult. A behurcolt fajok nem mindig okoznak problémát, de általában veszélyt jelentenek az őshonos élővilágra nézve. Az őshonos fajok kiszorítása és egy új jövevényfajjal helyettesítése kiszámíthatatlan és nagyon veszélyes a biológiai rendszerek működése szempontjából.

Miről lehet felismerni?

A harlekinkatica rendkívül változatos megjelenésű, de Európában alapvetően három változata terjedt el. Az első változat (Harmonia axyridis forma succinea) szárnyfedőjének alapszíne sárgás vagy vöröses, 0-19 fekete folttal, az előtoron általában világos (fehér vagy krémszínű) alapon fekete M-alakú mintázattal. A második változat (Harmonia axyridis forma spectabilis) szárnyfedői fekete színűek, 4 vörös folttal, míg a harmadik, legritkább forma (Harmonia axyridis forma conspicua) ehhez hasonló megjelenésű, annyi különbséggel, hogy csak 2 vörös foltja van, a foltok közepén apróbb fekete pettyekkel.

Nálunk a succinea forma a legelterjedtebb. A tapasztalatok alapján a sötét színű forma spectabilis-t sokan összekeverik a kétpettyes katicabogár (Adalia bipunctata) hasonló kinézetű sötét változatával, ám a kétpettyes piros vállfoltja szögletes alakú, és kimondottan a vállon helyezkedik el, míg a harlekinkaticáé a test közepe felé, és nem is ér el a vállig. Sajnos további közös tulajdonságuk, hogy mindkét faj meglehetősen gyakran telel a lakásokban.

A kétpettyes katicán kívül több más olyan faj is van, amellyel a harlekinkatica összekeverhető, ám ezek a katicák lényegesen kisebbek a harlekinnél, kivéve egyetlen egyet, a hétpettyes katicát. A hétpettyesre a harlekin succinea formája hasonlít a leginkább, a fent leírt jegyek alapján azonban odafigyeléssel felismerhető a különbség.