Ballada minden gyűlölt háború ellen

Az iraki háború. A © CNN fotójaA világ megrettenve áll egy újabb Vietnam, Afganisztán, Irak rémképe előtt. 

„Barack Obama amerikai elnök szombaton bejelentette, hogy a kongresszus felhatalmazását fogja kérni az általa már elhatározott, Szíria elleni katonai fellépéshez.”

Társaságunk nevében felszólítjuk az amerikai vezetést, hogy tartózkodjék az erőszakos nagyhatalmi  beavatkozástól. A világ megrettenve áll egy újabb Vietnam,  Afganisztán, Irak rémképe előtt. Mi nem kérünk a háborúból! 

Haraszti Mária

http://youtu.be/53zLkeIXZvg

Hair Miloš Forman cseh rendező 1979-ben bemutatott világhírű alkotása, mely az azonos című musicalalapján készült, s a hippikorszak „nagy passiójává” vált. A film az 1960-as évek végén, a vietnami háború idején játszódik. Claude Bukowski, egy vidéki fiatal férfi megkapja behívóját a hadseregbe, ezért New Yorkba utazik. Itt ismerkedik meg a hippiként élő Bergerrel és annak barátaival, akik bevezetik Claude-ot a saját világukba: megmutatják számára a szabadságot, a társadalmon kívüli, kötetlen életet – de a barátságot és a felelősségvállalást is.

A Hair nemzedékek számára a tiltakozást testesíti meg az értelmetlen öldöklés, a más országok szuverenitásába való felelőtlen és átgondolatlan beavatkozás ellen.

http://youtu.be/PidFImXf3FY

A diákszínházak folyamatosan felújítják a darabot. A Hair által sugallt eszmeiség, a háborúk elleni tiltakozás, ártatlan emberek feláldozása elleni kiállás nem szűnik – ám a hatalmasok most sem akarják meghallani.

A Texas State University előadásában. 

Megjelenés ideje: 2012.06.06.

Texas State Musical Theatre program presents Hair-Nominated for Best Direction, Best Choreography and Best Musical Direction (won) by the Austin Critics’ Table Awards. 
Featuring John Berring (Senior) as Claude.
Three-Five-Zero-Zero Choreographed by Student Madelyn Shaffer

Feltöltés ideje: 2010.10.27.

Three five zero zero, the cost of war in our recent student production of Hair, the tribal love-rock musical. It’s a dirty little war! (Forrás: YouTube)

„Az Egyesült Államok nagy biztonsággal úgy értékeli, hogy a szíriai kormány vegyifegyver-támadást hajtott végre Damaszkusz egyik külvárosában 2013. augusztus 21-én. Továbbá értékelésünk szerint a rezsim ideggázt vetett be a támadás alatt” – hangzott az amerikai kormánynak az incidenssel kapcsolatban pénteken kiadott értékelése, amely szerint a támadás legkevesebb 1429 embert, köztük legalább 426 gyereket embert ölt meg.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács tagjai szombat délután a szenátus, vasárnap pedig a képviselőház tagjait tájékoztatják az amerikai kormánynak a Szíriával szembeni katonai fellépéssel kapcsolatos álláspontjáról.

A tájékoztatást John Kerry külügy- és Chuck Hagel védelmi miniszter, James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI), Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó és James Winnefeld tengernagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának helyettes főnöke tartja.

Az amerikai képviselőház republikánus elnöke üdvözölte Barack Obama elnök bejelentését, hogy a kongresszus felhatalmazását kéri a Szíria elleni támadáshoz, és közölte, hogy a szövetségi törvényhozás a szeptember 9-én kezdődő héten dönthet az ügyben. John Boehner üdvözölte az elnök döntését, amely szerinte válasz volt azokra a „komoly és lényegi kérdésekre”, hogy vajon a végrehajtó hatalom vezetőjének jogában áll-e önállóan elindítani egy katonai akciót. „Az elnökkel konzultációban állva arra számítunk, hogy a képviselőház a szeptember 9-én kezdődő héten dönt az intézkedésről. Ez időt ad az elnöknek, hogy elmagyarázza álláspontját a kongresszusnak és az amerikai népnek” – mondta Boehner. (Forrás: HVG)

És ha megint téved? Kövesse a független hírforrásokat! PÉLDÁUL

 

További hasonló témájú videók