„Te félj tőlem, ne én tőled!” – visszajáró halottak Érsekújvárban

Thain János múzeumOlyan kiállítás nyílik az érsekújvári Thain János Múzeumban, amely bemutatja térségünk vámpírhiedelmeit, ennek nyomait a népszokásokban és a korabeli írott forrásokban, régészeti leletekben egyaránt. A kiállítás két részre van osztva. Az első a visszajáró halottak hiedelemkörére és ennek a társadalom szempontjából legveszélyesebb formájára, a vámpirizmusra összpontosul. Ide soroljuk lidércekről (vagy morákról, norákról) szóló hiedelmeket is. A különböző varázsigék, tárgyak és „bevált” módszerek révén a látogató megtapasztalhatja, hogy az elődeinknek nemcsak élénk képzeletük volt, hanem hogy a saját biztonságuk védelmében semmitől sem riadtak vissza. 

A történelmi írásműveket, amelyekben lidércekről vagy vámpírokról esik szó, az úgynevezett Hájkův herbář képviseli, amelyet 1562-től többször is kiadtak; valamint Augustín Calmet apát vámpirizmusról szóló műve. A kiállításon helyet kapott térségünk leghírhedtebb vámpírpere – a lublói Kaszperek Mihály kereskedő esete –, amely irodalmi és filmfeldolgozást is megért. A korabeli könyveket a pozsonyi Egyetemi Könyvtárból kölcsönözték.

A második rész azokra a régészeti leletekre összpontosul, amelyek az ártó halottak létezésébe vetett hitet tükrözik. A kiállításon először mutatják be a nyárhídi leletet, amely egy már megszűnt templom régészeti kutatása során került elő: a templom kerítésén kívül fekvő halott sírját utólagosan megbontották és elvitték a koponyáját. Nagykérről származik a helyreállított leletek egyik érdekes példája: az egyik gabonagödör mélyén talált halott földi maradványai több vámpírellenes beavatkozásról tanúskodnak.

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , , , , , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2013/06/te-felj-tolem-ne-en-toled/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, Kiállítás, VIDEÓK // „Te félj tőlem, ne én tőled!” – visszajáró halottak Érsekújvárban

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma