Dr. Pávai Vajna Gábor pozsonyi főorvos emlékezete

Hol porladnak csontjai? Dr. Pávai Vajna Gábor (1850–1913) pozsonyi főorvos emlékezete címen tartott előadást Dr. Kiss László orvos, író, orvostörténész a  Pozsonyi Casinóban.
A pozsonyi Állami Kórház belgyógyászaként a tüdővész elleni küzdelem egyik magyarországi (szlovákiai) úttörője volt. A Kecske utcai temetőbe temették.

Az est műsorfelelőse Hritz Júlia, háznagya Krajči Klára volt.

Dr. Pávai Vajna Gábor halálának 100. évfordulóján megérdemelne egy emléktáblát Pozsonyban!”

A kérdésekre válaszolva az előadó beszélt Bartók Béla korai betegségéről, a csallóközi kreténizmusról, Robert Kochról, a boszorkányságról és további érdekességekről. Dr. Kiss László kötetei megvásárolhatók a jobb könyvesboltokban!

Kiss László (Ipolyság, 1950. március 18. – ) orvos, író, orvostörténész (2011-ben habilitált a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán) .

Magyar tannyelvű alapiskolába Paláston járt, majd az Ipolysági Magyar Tanítási Nyelvű Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Orvosi diplomáját 1975-ben a pozsonyi Comenius Egyetem Orvosi Karán vette át. Orvosi praxisát az ipolysági kórház belgyógyászatán kezdte. Ugyanott lett körzeti orvos, majd 1990-től Csilizradványban. 1991 és 1995 között a pozsonyi Orvostovábbképző Intézet Általánosorvosi Tanszékén volt asszisztens, 2006-tól meghívott előadó a pozsonyi Szent Erzsébet Főiskolán. 1998-ben a Szlovák Tudományos Akadémián szerzett történettudományok kandidátusa fokozatot. Tudományos munkásságának főbb területei a Felvidék orvostörténete (különösen a 18. és 19. század), magyar-szlovák és magyar-cseh orvostörténeti kapcsolatok, patográfia.

További hasonló témájú videók