Gyilkos szójamezők: út az esőerdők pusztításától az európai állatgyárakig

Szója2012 májusában tették közzé dokumentumfilmjüket az uruguay-i REDES – Föld Barátai Uruguay és a Food and Water Watch, a Föld Barátai Európa, valamint a ‘Feeding and Fuelling Europe – Etetni és tankolni Európát’ program résztvevői.

„Kevesen vannak annak tudatában, hogy egy rejtett, pusztító kapcsolat köti össze ez Európai Unió nagyüzemi gazdálkodásait Dél-Amerika erdőivel, ahol óriási szójaültetvények miatt pusztul el a vadvilág és fokozódik a klímaváltozás. Az európai baromfik, tehenek, és sertések etetése miatt termesztett szója mára már több mint 11 millió hektár területet foglal el Dél-Amerikában, ami akkora, mint Németország összes művelhető szántóföldi területe. Ráadásul egyre nő a kereslet az ilyen földek iránt.

A szójaültetvényekhez szükséges területeket úgy teszik elérhetővé, hogy több ezer ember kényszerül elhagyni földjét, így nem tud többé saját magának élelmiszert termeszteni. Az őslakosokat elhurcolják, az erdőket pedig kiirtják.
A szójaültetvényeken termesztett szója többsége ráadásul génmódosított és nagymértékben igényli a növényvédő szerek használatát, melyek elszennyezik a vidéki közösségeket, vízforrásokat és a természetes környezetet.
Eközben Európában a lakosság és a természet számára is előnyösebb kisgazdálkodások fokozatosan elveszítik a harcot a nagyvállalatokkal szemben.”

További információ a filmről:
http://feedingfactoryfarms.org/index….

szója