Hatvan éve a tudás szolgálatában – Takács Noémi

Galánta 60 Takács NoémiA Galántai Kodály Zoltán Gimnázium megalapításának hatvanadik évfordulójára rendezett ünnepi akadémián Takács Noémi is bemutatkozott. Zongorán kísér Tempfli Erik. Az ünnep alkalmából képekkel illusztrált könyvet is megjelentettek az iskola történetéről. A felvételek az ünnepi műsoron készültek.

Az M-video felvétele

A hatvan év alatt 174 osztályban 4824 diák érettségizett a gimnáziumban.
Galántán 1950-ben, a nyolcosztályos alapiskolában indult újra a magyar nyelvű oktatás; 1953 szeptemberében megnyitotta kapuit a Galántai Magyar Tanítási Nyelvű Tizenegy Éves Középiskola; az alapiskola nyolc osztályához további három évet csatoltak.
A két iskola tíz évig közös tanári karral, egy igazgatás alatt működött. Az intézményt 1960-ban általános műveltséget nyújtó középiskolává, 1970 szeptemberében gimnáziummá nevezték át. Az osztályok különböző épületekben voltak, télen a neogótikus kastélyban is tartottak tornaórákat. Az alapiskola 1963-ban költözött a mai épületbe. A gimnázium épülete 1977-ben készült el, ezzel megoldódtak a helyiséggondok. A nyolcosztályos képzés 1992-ben indult, 2000-től Kodály Zoltán nevét viseli a galántai magyar gimnázium. A kétezres évek elején csaknem ötszáz diák járt a gimnáziumba, számuk azóta folyamatosan csökken. 
Remélhető azonban, hogy a patinás és jó nevű intézmény diákserege a jövőben újra gyarapodásnak indul, és újabb kiváló személyiségeket indít útnak.

 

 

 

További hasonló témájú videók