Tanácskozott és díjat osztott a Magyar PEN Club

Szőcs GézaAz idei találkozót Irodalom–Nyelv–Nemzet címmel szeptember 2. és 5. között tartották Pécsett. A tanácskozás témája a nem anyanyelvükön író alkotók, valamint az európai kisebbségi irodalmak helyzete volt.2011. december 8-án a Magyar PEN Club Szőcs Gézát, a NEFMI Kultúráért felelős államtitkárát választotta új elnökévé, az új főtitkár Tolvaly Ferenc lett.
A 2012. szeptember eleji tanácskozáson bejelentették egy nagyszabású díj alapítását is. 
A „költői Nobel-díjként” is emlegetett Janus Pannonius nemzetközi irodalmi díj mellett minden évben két hazai műfordítói díjat is kioszt a Magyar PEN Club.
A fődíjat olyan szerző kaphatja meg, akinek „költői életműve illeszkedik az európai kultúra főáramába”. Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár úgy fogalmazott: az elismerés „kimondatlanul egyfajta költői Nobel-díj szerepét kívánja betölteni a világ irodalmi életében”. A több tízezer euró díjazású Janus Pannonius-díjra a Nemzetközi PEN minden tagszervezete jelölhet tagjai közül olyan, jelentős életművel rendelkező költőt, aki hozzájárult a nemzetek, kultúrák közötti párbeszéd erősítéséhez. A végső döntést egy tizennégy tagú kuratórium hozza. A kuratórium a Magyar PEN Club héttagú elnökségéből, valamint a Nemzetközi PEN által delegált további hét alkotóból áll. A pénzdíjon kívül oklevél és egy Janus Pannonius-szobor is a díjazott jutalma lesz. A kuratórium a jelöltek közül öt költőt választ ki első körben, közülük kerül ki a fődíjas a kuratórium titkos szavazása alapján. A műfordítói díjat egyrészt idegen nyelvről magyarra fordított művek tolmácsolásáért, másrészt magyar művek idegen nyelvre történő fordításáért lehet megkapni. Az átadás időpontja minden évben ugyanakkor lesz, a Magyar PEN Club nemzetközi konferenciáján, Janus Pannonius augusztus 29-i születésnapjához közeli időpontban. 
Filmünkön a díj bejelentését, a díjazottak megnevezését örökítette meg Balázs F. Attila:
 https://vimeo.com/51305530
 
A felvétel apropója: Tegnap a beat-nemzedék nagy fenegyereke, Lawrence Ferlinghetti visszautasította a díj átvételét.
 

 

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , , , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2012/10/tanacskozott-es-dijat-osztott-a-magyar-pen-klub/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, Irodalom, KULTÚRA, NAGYVILÁG, VIDEÓK // Tanácskozott és díjat osztott a Magyar PEN Club

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma