Egy bolygó, négy Nappal (frissítve)

 Planethunters.orgEgyedülállónak számító bolygót fedeztek fel az Oxford Egyetem csillagászai: a gázóriás égboltját négy csillag ragyogja be! A gázóriásnak tartott, PH1 névre keresztelt bolygó alig valamivel nagyobb a Neptunusznál. Az égitestet két amatőr csillagász fedezte fel a Planethunters.org internetes oldalt használva. Hivatásos csillagászok a Hawaii-szigeteken található Keck Obszervatórium teleszkópjaival erősítették meg a felfedezést.

Az egyetem közleménye szerint a csillagászok egy nemzetközi kutatócsoporthoz csatlakozva azonosították be az ötezer fényévnyire, a Hattyú (Cygnus) csillagképben található bolygót. A távoli égitest egy csillagpáros körül kering, a hármasfogat körül pedig egy másik, távoli csillagpár is köröz; mintha négy Nap világítaná be a bolygó égboltját. 
Ide illik az a hír is miszerint  európai csillagászok exobolygót fedeztek fel az Alfa Centauri hármascsillag rendszerében. A durván földtömegű bolygó 6 millió kilométerre kering csillagától, de felszíne az élet számára túl forró. Az Alfa Centauri a Naphoz legközelebbi csillagrendszer, benne két Nap típusú csillaggal és egy kistömegű vörös törpével, a Proxima Centaurival. Utóbbi a hozzánk legközelebbi csillag, az egész rendszer távolsága pedig kb. 4,3 fényév.
 

http://youtu.be/G0-G-JTFc6w

 
Ha önöknek is kedvük támadna bolygóra vadászni, a Planethunters oldalán megtehetik.


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2012/10/egy-bolygo-negy-nappal/trackback/

Most itt van: Home // Tudományos hírek, VIDEÓK // Egy bolygó, négy Nappal (frissítve)

© Magyar Interaktív Televízió

%d blogger ezt szereti:
Magyar Interaktív Televízió

FREE
VIEW
© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma