V. Ilosvai Gyermek Néptánctábor

V. Ilosvai Gyermek Néptánctábor2012. július 9-14. között tartották Várhosszúréten az V. Ilosvai Gyermek Néptánctábort. Fecsó Yvett felvételei betekintést nyújtanak a hangulatába és sokszínűségébe.

Akció! Festészet…

…és még egy kis festék:

Láttak már lópasztát? Nézzék meg a népi reklámok és politikai hirdetések sorát! Csapó!

Kuttyomfitty Társulat: A betyárok így éltek, úgy éltek…

S a lényeg: a tánctanulás:

Nemcsak népművészet

Az idei, V. Ilosvai Gyermek Néptánctábort az Ilosvai Néptáncegyüttes és a Bódva Völgyi és Érchegységi Kulturális Központ szervezte. Mellette harmadik alkalommal Zenésztábort is rendeztek. A táncos tábor oktatói a mintegy 130 gyermekkel játékos formában ismertették meg a népi hagyományokat. Fitos Dezső és Kocsis Enikő, Kupec Mihály és Kupec Zsófia magyarbődi és mezőségi magyarpalatkai táncokat tanítottak, ráhangoló játékok segítségével pedig Dr. Sándor Ilidkó népszerűsítette a néptánc hagyományait. A talpalávalót a tábor teljes ideje alatt Német Dénes és zenakara biztosította. A Zenésztábor hét résztvevője Péter Tamás magyarországi zenetanár vezetésével brácsán és hegedűn tanult szintén magyarbődi dallamokat, s a tábor harmadik napján már bátran zenéltek a próbák alatt a táncosok részére.
A gyerekek az egy hét alatt teljes üzemmódban dolgoztak, délelőtt és délután táncpróbákkal, a pihenő-időszakokban pedig különféle programokkal kötötték le energiáikat a tábor vezetői. Délutánonként rövid kirándulásokon vettek részt, az ügyes kezek részére pedig a Gömöri Kézművesek Társulata és a Tulipán Kézműves Egyesület biztosított kézműves programokat.
A gyerekek különösen élvezték az akciófestészetbe való bevezetést, amelyet Komjáti Zsolt grafikusművész vezetett. A kigöngyölített papírtekercsre táncos pozícióban elhelyezkedő kisebbeket társaik előbb körberajzolták, majd a formákat saját ízlésük szerint színezték. A nagy felületből a legérdekesebb részeket vágták ki oly módon, hogy főként az absztrakció kerüljön előtérbe. A gyerekek munkáit három képzőművész: Komjáti Zsolt, Fecsó Szilárd és Szaszák Levente által megfestett nagy felületű akciófestmény részleteivel együtt állítják majd ki a művelődési központ munkatársai különféle helyszíneken.
A tábor esti programjai között szerepelt Badin Ádám Meseszínháza, a Kuttyomfitty Társulat, a Borzovai és Magyarbődi Hagyományőrzők műsora, az esték ezen felül szórakoztató gyermekjátékokkal és táncházzal teltek. A tábor szombaton délelőtt zárult, állították fel a Cselényi Árpád képzőművész által faragott kopjafát a nagyidai Shell kastély kertjében.

Fecsó Yvett

További hasonló témájú videók