Telibe találta a vihar a megfigyelőtornyot a Balatonnál

Szupercella a BalatononLátványos szupercella érte el Siófok térségét 2012. július 29-én az esti órákban, amelyet a Viharelőrejelző Obszervatóriumban dolgozó meteorológusok is megörökítettek. Az ún. nagy csapadékú („high precipitation” — HP) szupercella forgó mezociklonja, és a hozzá tartozó falfelhő+peremfelhő kettőse éppen a siófoki torony felett haladt át, amelyet csaknem orkán erejű szél (113 km/h-s lökés) követett.

http://youtu.be/wEDar8n7RHk?modestbranding=1

A szupercellák azért rendkívül veszélyesek, mert a bennük fellépő heves feláramlások óriási, húsz-harminc kilométer hosszúságban elnyúló felhőtömböket hoznak létre. Ezekből pedig szinte törvényszerűen nagy mennyiségű csapadék zúdul le. Míg egy átlagos nyári zivatar általában egy órán belül lecsendesül, a szupercellák több órán keresztül is fenntartják magukat.

Kialakulásokhoz a nagy magasságban fújó, rendkívül erős futószél (jet stream) is szükséges, amely úgy működik, mint egy jól húzó kémény, valósággal felszippantva a felszín közeléből a meleg, nedves levegőt. Ahogy ebből kicsapódik a pára, a felszabaduló latens hő is ráerősít a folyamatra. A jet stream miatt vízszintesen kezd örvényleni a levegő, ám ezt a függőleges légmozgás függőlegessé változtatja – így kezd forogni a zivatarfelhő.

(meteohu/origo)

További hasonló témájú videók