Status quo a nemzetiségi kérdésekben

Solymos László Status quoA parlamentbe jutott pártok kerekasztal-tárgyaláson vettek ma részt Pozsonyban, ahol Robert Fico leendő miniszterelnökkel egyeztettek. Solymos László, a HÍD frakcióvezetője kérdésünkre elmondta, a megalakuló Fico-kormány nem fogja kezdeményezni az eddig elfogadott, nemzetiségeket érintő törvények módosítását.  Az egyeztetés napirendjén szerepelt a parlamenti tisztségek elosztása, az alkotmánytörvény-tervezetek és az uniós tagságból következő jogszabályok támogatása.

Eddig meg nem erősített sajtóhírek szerint azonban a Kormányhivatal Nemzeti Kisebbségi Főosztálya megszűnhet.

A parlamenti pártok a tanácskozáson továbbá megállapodtak abban, hogy eltörlik a képviselők mentelmi jogát.

Egyetértés mutatkozik azzal kapcsolatban is, hogy enyhítsenek a jelenlegi állampolgársági törvény szigorán.

A főügyész kinevezését illetően a leendő miniszterelnök megvárja az alkotmánybíróság állásfoglalását, vagyis azt, hogy az államfő köteles-e kinevezni a parlamentben tavaly főügyésszé választott Jozef Čentést, vagy sem.

Az ellenzéknek két parlamenti alelnöke lesz, az egyik várhatóan Ján Fígeľ, a másikra két jelölt van: Igor Matovič és Bugár Béla. A házelnöki tisztségre a Smer Pavol Paškát jelöli, s még egy alelnöki helyre is igényt tart. Noha a Smernek nagyobb a parlamenti többsége, mint amilyen a kormánykoalícióé volt, a parlamenti tisztségek kormányoldal és ellenzék közti elosztásának kulcsa nem változik.

 

További hasonló témájú videók