Közel a Naphoz hegyek sem érnek…

Közel a Naphoz hegyek sem érnek...Mi történik, amikor a Napkitörést követő napszél eléri a Földet? Elsősorban is csodás látványban van részük az északi félteke sipkája körül lakóknak.

Nekünk nem elég kinéznünk az ablakon, ha sarki fényt akarunk látni… 🙁

A NASA 2012. január 22-i felvétele

A 23-i nagy kitörésről készült video

Az M3-as osztályúként kategorizált napkitörés az 1401-es jelű napfoltból indult. A koronakidobódás (CME) nyomán keletketző „napszél” bolygónk felé vette irányát.   Bár többek baljósoltak, minek folytán a sorozatban ránk ömlesztett horrorisztikus katasztrófafilmek hatására sokan bespájzolták a kősót meg a sugárzásvédő felsőruházatot, az erős geomágneses viharok csak a szokásos kárt okozták: a mágneses hullámok útján terjedő információk és információs rendszerek zavarát. Ilyenkor a légi irányítás eleve számít a zavarokra, ezért biztonságos légi folyosókat  biztosít a légi járműveknek, és a műholdakat is igyekszenek „tartalékon járatni”.

Felröppent a hír, hogy a hazai mentőszolgálatban beállt telefonos üzemzavar is a napszél következménye. Arra gyanakszom, hogy az én fülfájásomat is az idézte elő…  ezért gyógyulásomig nem Napozom! 🙂 (HM)

Mi is valójában a napkitörés?

A napszél naponta mutat kisebb ingadozásokat. Napkitöréskor viszont nagy mennyiségű forró gáz hagyja el a Nap felszínét, egy óriási lökéshullám fut át a bolygóközi téren, amely hevesen a Föld mágneses mezejének csapódik. A plazma sebessége és a részecskék száma rövid időn belül sokszorosára nő, így akár 800 km/órás sebességgel is száguldhat a Föld felé, amelynek következtében mágneses viharok törnek ki. Ez mind a technikai berendezéseket, mind a biológiai rendszereket megzavarhatja.

 


További látványos felvételek: nasa.gov
 

Az, hogy ezek a részecskék elérik-e a Földet, az nem elsősorban a napkitörés nagyságától függ, hanem attól, hogy a Nap melyik részén következik be.

A napkitörések emberi egészségre gyakorolt hatásai

Szerencsére a napkitörés nem hat ránk jelentősen a Földön. A Föld légköre és mágneses mezeje ugyanis többé-kevésbé pajzsként működik, amely megvéd attól, hogy a kozmikus sugárzások eljussanak hozzánk. Műszerekkel tudják mérni a talajra érkező sugárzás mennyiségét, de az eddigi legerősebb napkitörések alkalmával is csekély értékeket figyeltek meg a szakemberek.

Felvetődik ugyanakkor az a kérdés, hogy a napkitörés hogyan hat az űrhajósok és pilóták egészségügyi állapotára? A pilóták és a légi utas kísérők, akik életük során nagyon sokszor repülnek a légkör felső rétegeiben (különösen, ha a sarkok közelében), sokkal jobban ki vannak téve a sugárzás káros hatásainak. Egyes kutatások szerint körükben nagyobb a rák kialakulásának kockázata. Egy 2003 októberében tapasztalt jelentős űr-időjárás esemény miatt kiadott hivatalos figyelmeztetés tartalmazta is, hogy a 35-ös szélességi foktól északra és délre található útvonalon közlekedők túlzott sugárdózisnak vannak kitéve.

A tudósok mindent megtesznek azért, hogy az aktív mágneses zavarokat előre jelezzék. A mostani napciklus csúcsa 2013-14 közé várható.

Idegrendszeri panaszok

Még nem ismerjük pontosan a napkitörések hatására emberi szervezetben lezajló folyamatokat, a megbízható tudományos kutatások egyelőre hiányoznak. Az erős mágneses viharok egyes kutatások szerint hatással vannak a skizofréniában és depresszióban szenvedő páciensekre, mivel a napkitörések az agy potenciálját és aktivitását is befolyásolják.

Az agyi potenciál mérése alapján kimutatták, hogy a napszél, a napkitörés és az erős napfelszíni aktivitás megzavarhatja az agy elektromos tevékenységét, ami migrénhez vezethet. Emellett egyéb műszeres mérési eredmények azt mutatják, hogy a homlok, a nyak és a vállak területén megváltozik az izmok feszülése, valamint módosulhat az észlelési- és koncentrációs képesség is.

 Ön tudta? – A pacemaker és az elektromos berendezések


Pacemaker

Általában elmondható, hogy önmagában a pacemaker implantáció a minden napi tevékenységet alig befolyásolja, a legtöbb esetben a munkavégző képesség a beültetés után javul. A sport nem ellenjavallt, de kerülni kell az implantáció helyének feszülésével járó sportokat.Elsősorban az aerob sportok javasolhatóak. A pacemaker működését közvetlenül befolyásoló erős elektromágneses teret generáló eszközök (ívhegesztő, nagy teljesítményű fúrók) használata és az erőteljes vibrációval járó munka nem javasolt.

A mobiltelefonok csak közvetlenül a generátorra helyezve okoznak interferenciát. Az üzletekben használt lopásgátló kapuk okozhatnak pacemaker működésben rendellenességet, de ez komoly veszélyt nem jelent, a betegeknek gyors áthaladás javasolható. A repülőtéri biztonsági kapukon történő áthaladás az eszköz működését károsíthatja illetve a pacemaker programozását megváltoztathatja. Az orvosi beavatkozások és vizsgáló módszerek egy része valós veszélyt jelent a pacemakerrel élő beteg számára.

Az MRI vizsgálat ellenjavallt, mivel súlyos pacemaker diszfunkciót okozhat, mely a pacemaker funkció gátlását, magas frekvenciájú ingerlést, ICD esetén indokolatlan shockleadást jelenthet. A mágneses tér az elektródát helyzetéből elmozdíthatja, abban áramot generálhat és hőt fejleszthet, utóbbi szövetkárosodással járhat. Ritkán mégis szükséges lehet (vitalis okokból) MRI elvégzése, ekkor elektrofiziológus, radiológus együttműködésével és a beteg részletes tájékoztatásával történhet meg a vizsgálat.

Forrás: Kardiológiai Intézet Debrecen>>

További hasonló témájú videók