VI. Gömöri Kézműves Vásár Várhosszúréten – 3 kisfilm

VI. Gömöri Kézműves Vásár VárhosszúrétenA Várhosszúréti Kézműves Központ udvarában 2011. július 23-án szombaton délelőtt nyitott a Mesterségem címere: Kézműves kirakodóvásár, ahol a mesterségbemutatókat a Gömöri Kézművesek Társulása, a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete, Fügedi Márta Népművészeti Egyesülete biztosította. 

Nagy Györggyel, a Gömöri Kézművesek Társulásának elnökével Homoly Erzsébet beszélgetett. Bemutatja a Gömöri Kézművesek Társulásásának központját:

A Gömöri Kézművesek Társulása kilenc éve alakult polgári társulásként Várhosszúréten.

A kemencében kenyeret, kalácsot, lángost sütöttek, körtős kalácsot lehetett kóstolgatni.

Az Aggteleki Nemzeti Park és Szlovák Karszt Nemzeti Park természetvédelmi ismeretterjesztő játékokat, ragadozómadár-bemutatót biztosított.
Kinyitott a gyermekudvar és a kézműves játszóház is.
Délután megkoszorúzták a magyar katonák emlékművét a templomkertben, ahol Berencsi Béla, Ibrány testvérváros polgármestere mondott ünnepi beszédet. 
A Vásári forgatag a színpadon is folytatódott. Fellépett a várhosszúréti férfi és női népdalkör, a hárskúti Rozmaring és Menyecske népdalkörök, a jólészi Cházár András Népdalkör, Ulman Gábor citeramester és tanítványai: a Várhosszúréti Alapiskola citerazenekara. Gömöri népmesékkel Badin Álmos Bence és Koltás Csaba várhosszúréti mesemondók mulattatták a nézősereget.
Színpadra állt Lázár István és bandája, a palóc népmesemondás mesterei: Zagiba Tamás, Szabó Bianka; a dernői Kincskereső és Borostyán népi tánccsoportok, a rozsnyói Haviar Néptáncegyüttes, Bukovics János mesemondó Apcról, a tállyai Nefelejcs népdalkör, a zubogyi Macskazaj, a rozsnyói Búzavirág Néptáncegyüttes és a „Csóti Rozmaring”.
Este táncházzal várták az érdeklődőket, a talpalávalót a a salgótarjáni Dobroda zenekar húzta.

[mappress mapid=”47″]

További hasonló témájú videók