Nagy József képzőművész újabb sikere

Nagy József és leányaMagyarország Miniszterelnöke a Kisebbségekért Díj Külhoni Magyarságért Tagozat kitüntetést adományozta Nagy József képzőművésznek a hazai magyar közösség érdekében végzett munkájáért és a magyar nemzet kulturális kincsének gazdagításáért, valamint kiemelkedő művészeti tevékenységének elismeréséül.

A Külhoni Magyarságért Tagozat díját az ünnep előestéjén, augusztus 19-én adta át Semjén Zsolt a Parlament Delegációs termében. A díj két tagozata, a Hazai Kisebbségekért Tagozat és a Külhoni Magyarságért Tagozat a hazai nemzeti és etnikai kisebbségek, illetőleg a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külföldi személyeknek és szervezeteknek adományozható. A díjjal oklevél és emlékplakett, továbbá pénzjutalom jár.

Nagy József festőművész témáit alapvetően a nemzeti és a keresztény kultúra határozza meg. Elkötelezett megörökítője szülőföldjének, valamint Csallóköz monda- és hitvilágának. 1989-ben egyik alapítója volt a Csehszlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának, majd később a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának tevékenységében is részt vett. A felvidéki magyar közösség gondjait, bajait mindig felvállalta. Sorozatban festette meg Pozsonypüspöki minden nevezetes épületét, a magyar irodalom eposzait, a magyar történelem eseményeit. (HHH)

A művész munkásságával az alábbiakból ismerkedhetnek:

Portréfilmünk: http://www.televizio.sk/2011/07/bekeben-kellene-elni-%E2%80%93-nagy-jozsef-mutermeben/
Hazai díjat is átvehetett idén: http://www.televizio.sk/2011/05/6-dijak-pozsonypuspoki-magyarsaganak-megmaradasaert/
Tudósítás idei pozsonyi tárlatáról: http://www.televizio.sk/2011/02/nagy-jozsef-gyujtemenyes-tarlata/
Film idei pesti kiállításáról: http://www.televizio.sk/2011/05/mestersege-nagy-jozsef/
Fotóriport tavalyi könyvbemutatójáról: http://www.animaportal.eu/index.php/a-hold-tuloldala/arteria/nagy-jozsef-koszontese/