I. Görgey emléktúra a dubicsányi csata évfordulóján

MagyaI. Görgey emléktúra a dubicsányi csata évfordulójánrországi és szlovákiai hagyományőrző egyesületek közreműködésével megrendezték az I. Görgey emléktúrát az 1849. július 21-ei dubicsányi csata emlékére.

A háromnapos Görgey emléktúra célja az volt, hogy a lovasbandérium bejárja azokat a településeket, ahol Görgey Artúr seregével megfordult, mielőtt részt vett volna az orosz-cári csapatokkal szembeni dubicsányi ütközetben.

Az Ózdról induló huszárcsapat Rimaszécs és Berkenye településeket bejárva, Sajópüspökin át érkezett Bánrévére, ahol lovas ügyességi, honvéd tüzérségi és honfoglalás korabeli íjászbemutatót tartottak a falu lakosságának. Bánrévét elhagyva hét községben is bemutatkoztak a hagyományőrzők, majd innen Putnokra indultak, ahol szintén bizonyságát adták harci és lovas tudományuknak. A nem mindennapi lovas és íjász produkciók látványosak, ágyú és puskalövések hangjától voltak zajosak, de ezek a jelenetek, valamint a lőpor füstje tették az eseményt izgalmassá és felejthetetlené. Éjszakára a huszárok Putnokon vertek szállást.

A harmadik napon a kora délelőtti órákban a hagyományőrzők lóra kaptak és folytatták útjukat a Putnok és Dubicsány közt elhelyezett Görgey emlékműhöz, amit Dubicsány község önkormányzata állíttatott az elesett hősök tiszteletére. Az eddigi kutatások szerint Putnok és Dubicsány között, a 26-os főút mellett az 1848–49-es szabadságharc idejében keletkezett tömegsír létezik, ahol az elesett magyar és orosz katonák közös sírban nyugszanak. A tömegsírt Kucsera István putnoki sírkőkészítő, valamint Ráczi István kopjafája jelöli, szimbolizálja – közvetlen a fő út mellett elhelyezve. A huszár bandériumhoz csatlakoztak a sajómercsei Érsekudvar lovasai is, akik kis termetű hucul lovaikkal tették meg a hosszú utat.
Varga Gábor ózdi hagyományőrző huszárfőhadnagy a sortűz és a tiszteletadást követően koszorút helyezett el az emlékműnél. A koszorúzást követően Dubicsány község pihenőparkjában Susányi Gábor a település polgármestere bográcsgulyással és ásványvízzel fogadta a vendégeket, ahol köszöntötte Varga Gábor ózdi hagyományőrző huszárfőhadnagyot, valamint a felvidékről érkező Jeriga Imrét, a Rimaszécsi lovasklub parancsnokát.
A háromnapos Görgey emléktúra a falu határában, az egykori csatatéren lovas és harcászati bemutatókkal ért véget. A dubicsányi önkormányzat a jeltelen sírt 1977. október 23-án jelölte meg a már említett sírkővel és kopjafával. MIT-HM
(Forrás: Borsod Online, Tamás István)