SZMCS: 4. Szövetségi Nagytábor, Ipolynyék 2011

IV. Szövetségi NagytáborA Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) nagytábora nem csak egy tábor, amely nagy. Nem attól lesz nagytáborrá, hogy sok sátor és sátorlakó van benne, hanem a rá való tudatos felkészüléstől, és a benne rejlő nevelési lehetőségek maradéktalan kiaknázásától. A  cserkésztábor a csapatainkban folyó, egész éves, tudatos, szervezett nevelő tevékenység megkoronázása.

A negyedik nappal kezdetét vette a IV. Szövetségi Nagytábor háromnapos önkéntes programja. A tábor harmada, tehát két altábor, segített Ipolynyék község néhány útját rendbe tenni.

Forrás: http://nagytabor.szmcs.sk/

2011. augusztus 3-án „véget ért a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség IV. Szövetségi Nagytáborára az Ipolynyék és Csall közötti Csali-völgyben. A július 25-én kezdődött nagyszabású rendezvényen részt vett az SZMCS 33 cserkészcsapata, valamint magyarországi, vajdasági, erdélyi és kárpátaljai cserkészek is, így mintegy 600 fiatal táborozott együtt 6 altáborra osztva.

A 300 éve befejeződött Rákóczi-szabadságharcot idéző történelmi környezetbe illesztett tíznapos sátorozás során a cserkészeknek lehetőségük volt kipróbálni a kézművesség számtalan formáját, bejárni a környéket, ismeretségeket kötni határon inneni és túli fiatalokkal.

Kocur László főszervező és az őt segítő 38 fős szervezőcsapat úgy tervezte a tábort, hogy minden napnak legyen bizonyos fő motívuma. A cél az volt, hogy ezek a motívumok összhangban legyenek a cserkészmozgalmat átitató eszmékkel; így volt nap, amely az önkéntességről, az együtt dolgozásról, a kultúraápolásról, a testmozgásról vagy éppen a környezettudatosságra nevelésről szólt. Az önkéntes munka keretében, Ipolynyék község önkormányzatával együttműködve, a fiatalok kitisztítottak egy tanösvényt, és rendbehozták a helyi tájházat. A cserkésznapnak és zsibvásárnak elnevezett napokon pedig közel 50 programból választhattak a résztvevők. Volt ezek között (a teljesség igénye nélkül) néptáncoktatás a Hárompatak együttes vezetésével, 11 fajta kézműves-foglalkozás, sportolás, zsonglőrködés, kalandjátékok, kopjafafaragás, lovaglás, teaház, de akár zumbázhatott is, aki arra vágyott. A kuruc kor szellemében még bajuszversenyre is sor került! A nevezők némelyike már hónapokkal a tábor előtt elkezdte a »felkészülést«, hogy a megmérettetésen majd ő pödörhesse a leghetykébbre a bajszát.

Első ízben került megszervezésre a családos altábor. A 23 cserkészcsalád a majdnem 30 kisgyermek miatt nem a völgyben, hanem Ipolynyék község általános iskolájában volt elszállásolva, de sokszor kilátogattak a táborhelyre.

A nagytábor www.nagytabor.szmcs.sk hivatalos honlapjára naponta felkerült a tábori lap, képgalériával és videóval együtt. Ezek továbbra is elérhetőek, ezért megtekintésére buzdítok mindenkit, akit részleteiben is érdekel, hogyan töltötte 10 napját az ország legnagyobb magyar ifjúsági szervezetének 600 fiatalja!” (Forrás: Új Szó Online; Juhász Gergely)

 

 

 

 

További hasonló témájú videók