Kátai Zoltán és Róka Szabolcs koncertje; borívóknak…

Kátai Zoltán és Róka Szabolcs koncertje a BorudvarbanKátai Zoltán és Róka Szabolcs koncertje a Borudvarban, esőben, a lepénysütők és a Serelde meg a hörpintő melletti kis térben. De hát Kátai Zoli bárhol képes énekelni: mély bársonyos hangja betölti a kis- és nagy tereket is. Mondja a sokféle históriás éneket,

mint az énekmondók, egyszerűen, alázatosan, jó kedvvel. Küldetése van: Régi korok hangulatát, gondolkodását, dallamait – örömét és bánatát közvetíteni. Énekeivel évtizedek óta velünk együtt utazik azokra a helyekre, ahol érték azok üzenete.

Folytatás:

„A reneszánsztól az 1800-as évekig tartó időszakból válogattunk mulatság témájú dalokat. A mulatság akkor még nem öncélú volt, se nem sírva vigadós, s még nem kávéház jellegû. Az ízek voltak fontosak, a jó bor élvezete, s a vele járó társaság. A dalok mindig arról szóltak, hogy együtt vagyunk, szeretetben.” (Kátai Zoltán)

Kátai Zoltán immár 25 éve állandó szereplõje a magyar zenei életnek. Európa számos országában koncertezett, de lemezek sora is õrzi énekét, játékát. Róka Szabolcs a Tatros együttes tagjaként vált ismertté, jelenleg a Somos együttes kobzosa. Kátai Zoltánnal 1996 óta játszik együtt. Ketten, Jakabffy Balázzsal kiegészülve 2001-ben hozták létre a Magyar Énekmondók együttest. A Boriváshoz való CD zeneanyaga XVI–XIX. századi, a borhoz kapcsolódó népdalokat, lakodalmas és deák énekeket, históriás verseket és egyéb lírai költeményeket tartalmaz. A két kitűnő énekhang és az egyedi hangzásvilág (reneszánsz altlant, diszkantlant. koboz, fidula, ud) maradandó élménnyel ajándékozza meg hallgatóit.

További hasonló témájú videók