Az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház vásári komédiája

Ort-Iki Báb- és UtcaszínházAz Ort-Iki Báb- és Utcaszínház vásári komédiája az alsószeli vásártéren a Jurta Napokon, 2011. július 2-án.

Az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház 1989 óta működik. Alapítói akkor Debrecenben élő, az ország más tájairól odaköltözött fiatalok voltak, akik más bábszínházakban, színjátszó csoportokban szereztek tapasztalatokat.

Miért Ort-Iki? Az önálló színházzá válás az első önálló darabbal kezdődik. A saját név keresése egy időben történt a saját bábszínházi forma keresésével. Egy vogul medveének feldolgozása során mindkettőt megtalálták. A szibériai mitológiai alak, Ort-Iki, a Világügyelő több későbbi darabjuk hősének előképe.

A színház működésének kezdeteitől maguk írják, rendezik a darabjaikat, készítik bábjaikat, eszközeiket, szervezik az előadásokat.

Fontosnak tartják, hogy az előadások függetlenek legyenek olyan technikai feltételektől, mint a világítás, a hangosítás. A játszók és a nézők tere között általában nincs éles határ, a drámai helyzet megoldásában gyakran kap szerepet a közönség.

Az utcai, vásári báb- illetve színjátszás hagyományait követik, témáikat többnyire a népi és középkori drámai örökségéből merítik.
Előadásaik bizonyítják, hogy akár a legkisebbek számára is érthetőek, követhetőek a több száz éve megfogalmazott szövegek, szófordulatok és morális tartalmak.
(Forrás: http://www.ortiki.hu)

További hasonló témájú videók