A Benkó Dixieland Band az alsószeli naplementében

A Benkó Dixieland Band a VII. Alsószeli Jurta NapokonAz 1957-ben alakult Benkó Dixieland Band a világon az egyik legjobb, Magyarországon a legnépszerűbb jazzegyüttes. Már első lemezük aranylemez lett. Nagy közönségsikert arattak a VII. Alsószeli Jurta Napokon is. Köszöntőt mondott Berényi József.

Hazai fesztiválok és versenyek sorát nyerték, számos kitüntetést mondhatnak magukénak. Koncertjeiken tízezres hallgatóság előtt olyan világsztárokkal dolgoztak már együtt, mint pl. az amerikai Milt Jackson, Freddie Hubbard, Al Grey, Buddy Tate, Joe Newman, Buddy Wachter, Henry Questa, Joe Muranyi, Eddy Davis, Cynthia Sayer, Harry Sweet Edison, Albert Nicholas, Wild Bill Davison, vagy az európai Chris Barber, Kenny Ball, Huub Janssen, Acker Bilk – és még sokan mások.


Nemzetközi karrierjüket a 60-as években kezdték a szomszédos országokban. Turnéztak az NDK-ban, Szovjetunióban, Csehszlovákiában, Lengyelországban. A 70-es években indultak el nyugatra.

1971-ben megnyerik a Montreuxi Jazzfesztivált, 1972-ben San Sebastian-ban a Közönség Nagydíját kapják. 1976-ban a londoni Music Week „Stars of the Years” kitüntetettjei Angliában. Amerikai sikersorozatuk a 80-as években indul. 1982-ben a kaliforniai Sacramentói Jazzfesztivál Nagydíját nyerik, majd ugyanabban az évben kitünteti a Benkó Dixieland Band-et a Kaliforniai Parlament. 1983-ban az „Év Zenekara” – „International Jazz Band of the Year” Kaliforniában, és kitüntetik őket Jerry Brown, majd az őt követő George Dukmenjian kaliforniai kormányzók. 1987-ben maga az Amerikai Egyesült államok elnöke, Ronald Reagan részesíti őket kitüntető elismerésben, az amerikai nép nevében megköszönve , hogy az amerikai jazzt a legmagasabb szinten képviselik a világban. 1998-ban Benkó Sándor művészeti munkásságát a nemzetközi szakma által adományozott EURÓPA INTER LYRA díjjal jutalmazták. A BENKÓ DIXIELAND BAND 2001-ben HUNGAROTON életmű díjat kapott, több lemezük aranylemez lett. A „The Hemingway Group” Benkóékat a „Wall of Fame” tagjai közé választotta 2002-ben. 2007-ben az Amerikai Egyesült Államok elnöke, George W. Bush kitüntető elismerését kapják. Benkó Sándort

Benkóék művészetét a legmagasabb elismerés övezi Magyarországon is. Benkó Sándor Állami Díja és Liszt Díja után 1997-ben Göncz Árpád adta át az együttes minden tagjának a „Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje” kitüntetést. Benkóék 2004-ben a „PRIMA” művészeti díjat és a „PRO URBE” Miskolc elismerést kapták. Benkó Sándor 2005-ben megkapta a „PRO URBE BUDAPEST”, 2006-ban a „PRO URBE EUROPA” kitüntetést, majd 2006-ban a legmagasabb magyar művészeti elismerést, a Kossuth-díjat. 2010-ben a Börze Award kitüntetéssel és a Louis Armstrong emlékdíjjal ismerik el a tradicionális jazz művelésében elért kiemelkedő teljesítményét.

Az együttes tagjai: Halmos Vilmos (zongora, ének), Nagy Jenő (bendzsó), Kovacsevics Gábor (dob), Csikós Miklós (bőgő), Nagy Iván (pózán, ének), Szalóky Béla (trombita), Benkó Sándor (klarinét, együttes vezető menedzser)

(Forrás: http://www.benko-dixie.hu)

További hasonló témájú videók