Zengett a magyar dal Détérben

Détér- Népzenei találkozóA VII. Bíborpiros szép rózsa járási vetélkedőjét május 22-én Détérben rendezték meg. A szlovákiai magyar népzenekedvelők és művelők országos seregszemléje, vetélkedőszerű megmérettetése fontos állomás a csoportok munkájában.

A vetélkedősorozat célja, folytatva az egykori, mára már fogalommá vált Tavaszi szél… eszméit, országos fórumot biztosítani népdalénekesek és népdalkörök, valamint népzenei hangszerszólisták és zenekarok részére. Cél a népzenei mozgalom szakmai támogatása, ösztönzése és fejlesztése.

A szakma vélemény-nyilvánításai az egyes fordulók alkalmával visszajelzésül szolgálhatnak a résztvevők számára, megerősítve őket addigi tevékenységükbenvagy irányt mutatva további munkájukhoz. A Csemadok Művelődési Intézete és a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya, valamint a Csemadok Détéri Alapszervezete és a mellette működő asszonykórus által Détérben szervezett Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedő járási válogatóját, melyen a rimaszombati és losonci járások szólistái és együttesei léptek fel, Sebők Valéria, a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának elnöke köszöntötte. Bemutatkozott az Almágyi Népdalkör, a füleki Czikó Hajnalka, a rimaszécsi Rozmaring Népdalkör, a sídi Rézműves Róbert, a Détéri Asszonykórus, a sídi Benko Fruzsina, a balogfalai Fürtöcskék, a rimaszombati Arany Nikolett, a fülekkovácsi Mezeicsokor Népdalkör, a füleki Berki Katalin, a losonci Folck LC parasztzenekar. Mindannyian elnyerték a háromtagú zsűri – Huszár László, Krausz Ágota és Varga Norbert – tetszését, s továbbjutottak a a közép-szlovákiai elődöntőbe, amelyet 2011. október 23-án rendeznek meg. Az országos döntőre Dunaszerdahelyen, novemberben kerül majd sor.

Felvétel: Zemko István, Rimaszécs


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2011/06/zengett-a-magyar-dal-deterben/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, VIDEÓK // Zengett a magyar dal Détérben

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma