Tényleg mozog a sétáló fa?

1Az ünnepek között felröppent az interneten a hír, hogy Dél-Amerikában él egy fafaj: a sétáló fa, amelyről azt mondják, az árnyékból a napfényre kúszik. Sajnos ki kell ábrándítanunk minden rácsodálkozót, a jelenség nem új és nem is úgy igaz, ahogy most „magyarázzák”. 

A sétáló fa becenévre hallgató fafaj, a Socratea exorrhiza Közép- és Dél-Amerikában él, és akár 25 méter magasra is megnőhet. Törzse a föld felett néhány méterrel szétválik, és gyakorlatilag több vékony törzsként ér a talajba. 1961-ben úgy gondolták, hogy ez a tulajdonsága azért alakult ki, hogy könnyedén megkapaszkodjon a mocsarasabb vidékeken is, erre azonban egyelőre nincs semmiféle bizonyíték. John H. Bodley volt az első, aki 1980-ban kijelentette: a fa gyökerei azért ilyenek, mert tud „járni”, méghozzá akkor, ha egy másik fa vagy bármilyen nehéz objektum ráesik. Szerinte, ha ez bekövetkezik, akkor a Socratea exorrhiza új gyökereket és törzset növeszt, és gyakorlatilag „kibújik” az őt fogva tartó fa alól. A csodálatos sétáló fákból azóta a turizmus is profitál: a turistavezetők előszeretettel mesélik a történetet az arra kíváncsi látogatóknak. 

800px-Socratea_diagram.svg_

 

Ez azonban nem más, mint mítosz – pontosan annyira badarság, mint Bodley magyarázata. A fa nem mozog, nem is kúszik, mondhatjuk, hogy földbe gyökerezve áll egy helyben. Gerardo Avalos biológus, a Costa Rica-i Atena Fenntartható Fejlődésért Centrum igazgatója, az S. exorrhiza szakértője 2005-ös tanulmányában minden legendát eloszlat a fával kapcsolatban: bár az S. exorrhiza valóban hullajt néhány törzsdarabot időnként, ennek ellenére egy helyben marad, és nem kúszik sem a fény felé, sem az őt fenyegető, kihulló fák elől. Legfeljebb a szél mozgathatja meg kissé – vagy egy-két favágó fejsze, a fajt ugyanis gyakran használják építkezésekhez.

Forrás: Lifes’ Little Mysteries

 

http://explorerworld.hu

Wikipedia