Világörökség a föld mélyében

Világörökség a föld mélyébenA Rozsnyói nyár Kassán című, tavaly elindult kiállítássorozat idén nyári, második kiállításán a föld mélyében rejtőző kincseket csodálhatja meg a látogató. Ezek nem mások, mint az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt (korábban Gömör-tornai Karszt) barlangjai. Az óriási molinókon megtekinthetők a földalatti és külszíni karsztjelenségek, a térség geológiai felépítése, a barlangok feltárásának története, ásványi kitöltésük és kihasználásuk.

A kiállítást a Rozsnyói Bányászati Múzeum és az Aggteleki Nemzeti Park igazgatósága készítette a Rozsnyói Minotaurusz Barlangász Klub együttműködésével. A kassai Rovás Akadémia galériájában felállított kiállításon háromdimenziós tárgyak is láthatók, köztük az ősmendve karmának és fogának egy része, vagy őskori cserépedény maradványok, illetve szerszámok, amelyek az ember és a barlangok 35 ezer éves kapcsolatára utalnak. De néhány barlangi cseppkő is látható, köztük olyan, amely a barlangban lévő huzat hatására nem lefelé, hanem oldalirányba növekedett.

A kiállítás után Székely Kinga barlangkutató, geográfus, térképész érdekfeszítő előadást tartott a Világörökség részét képező barlangokról. Az előadónak a barlangok feltárása, feltérképezése, nyilvántartása, védelme és kutatása területén elért eredményekben oroszlánrésze volt. Részt vett a barlangvédelemmel foglalkozó jogszabályok szakmai előkészítésében, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt Világörökséggé nyilvánításához szükséges előterjesztés szakmai indoklásának elfogadtatásában. Előadásában hangsúlyozta, a világ összes barlangja, amely a Világörökség részét képezi, nem természeti képződményi mivoltuk miatt került a listára, hanem azért, mert azokban őskori rajzok, festmények, különleges állatfajok találhatók és más hasonló legek miatt érdekesek. Ám az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjai azért érdemeltek kitüntető figyelmet a bizottság körében, mert egyedülálló és változatos természeti képződmények, formakinccsel és különleges ásványkiválásokkal rendelkeznek. „Hiszen a térségben található a mérsékelt égöv leghosszabb, aktív cseppköves barlangja, a Baradla-Domica rendszer, vagy a legalacsonyabban fekvő jeges barlang, a Szilicei-jégbarlang” – mondta Székely Kinga.

Jövőre lesz 20 éve, hogy 1995-ben a Világörökség Bizottság Berlinben – megjegyzés és ellenvetés nélkül – elfogadta a Magyarország és Szlovákia által közösen készített előterjesztését. A szóban forgó térséget a felszín alatti világ rendkívüli változatossága, komplexitása és viszonylagos érintetlensége alapján nyilvánította a Világörökség részévé. Mindez látható a kiállításon, amely augusztus 21-ig látogatható.

Szöveg: Kovács Ágnes
Operatőr: Koreň András

[mappress mapid=”64″]