II. Rákóczi Ferenc mellszobrának ünnepélyes újraavatása Borsiban

Rákóczi mellszobrának újraavatása, BorsiII. Rákóczi Ferenc mellszobrának ünnepélyes felavatását – megáldását és Új kenyér ünnepét tartották augusztus 18-án Borsiban.

[mappress mapid=”144″]

Homoly Erzsó írása.

Az ünnepi beszédeket az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán és főtitkára, Szunai Miklós valamint Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete tartották.

Harmadszor avatták fel II. Rákóczi Ferenc Mayer Ede alkotta mellszobrát, melyet 1906-ban, a Nagyságos Fejedelem hamvainak hazahozatala alkalmából készítették. Zólyom főterén helyezték el, de Trianon után ledöntötték, s beolvasztásra ítélték. Egy jóérzésű magyar fuvarosnak köszönhetően azonban elrejtették a várban. A hatvanas években átkerült Fülekre, ahol egy borsi származású lakos felismerte. 1969-ben már Borsiban fel is avatták. A történetet részletesen egy korábbi cikkünkben ITT>>> olvashatják.
2013 tavaszán megélhetési bűnözők döntötték le, darabolták fel. Még a beolvasztás előtt a rendőrség megtalálta, így megmenekült. Rákóczi tisztelői és Sátoraljaújhely hathatós támogatásával és segítségével rövid időn belül sikerült felújíttatni. Áprilisban vissza is került a helyére, de az újraavatással várták a megfelelő alkalmat.
Borsiban augusztus 18-án, vasárnap hármas ünnepre hívták a vendégeket és a falu népét. Új kenyér, ill. Szent István ünnepét ülve átadták a borsi kastély felújított tetőszerkezetét és az újraavatott Rákóczi szobrot Borsi Községnek.
A felemelő ünnepséget, mely Mezősi László sátoraljaújhelyi hagyományőrző kiságyúból történő hírlövésével kezdődött, a II. Rákóczi Ferenc polgári társulás és a helyi Csemadok szervezte.
A rendezvény háziasszonya Tokár Rácz Mária volt, köszöntötte a vendégeket. Elfogadta a meghívást Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete; Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország kassai főkonzulasszonya; Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Szunai Miklós, az Emberi Méltóság Tanácsának főtitkára; Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely Város polgármestere; Zachariáš István, Szepsi Város polgármestere; Duray Miklós felvidéki politikus, közíró, a Szövetség a Közös Célokért társulás elnöke; Pergel Elza, a Győri Országzászló Alapítvány elnöke; Szuperák Mária, az EP-képviselőjének asszisztense, a Magyar Közösség Pártja Tőketerebesi Járási elnöke; több környező település polgármestere, számos civil szervezet képviselője. Érkeztek vendégek nem utolsó sorban Kárpátaljáról, a Rákóczi Ferenc főiskoláról, és Erdélyből a sóváradi székely testvéreik.
Laczkó Lajos, a II. Rákóczi Ferenc polgári társulás elnöke elmondta, egyre többen jönnek Borsiba felismerve a Rákóczi fejedelmi nagyságát, hadvezéri és diplomáciai kiválóságát és példás keresztényi életét. Sajnálatos, hogy pont vele esett meg, hogy méltatlanul meggyalázták szobrát. Laczkó üdvözlőbeszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki anyagi támogatásával hozzájárult ahhoz, hogy ma újra valódi pompájában tekinthetünk Bodrogköz gyöngyszemére.
Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke ünnepi beszédében kiemelte: a szoborgyalázással nemzeti önérzetünket sértették meg. „Meg kell védenünk nemzeti emlékeinket. A felvidéki magyarság megmaradásának egyik fontos záloga a nemzeti identitás megőrzése, a múlt tisztelete. Itt a Nagyságos Fejedelem szobra előtt jelentenünk kell, hogy rohamosan fogy a magyar” – mondta. Hozzátette: Rövid idő alatt fél millió alá csökkent a felvidéki magyarok szám, nyelvi jogaikat folyamatosan korlátozzák, iskoláit elsorvasszák, s üldözik azokat, akik nyíltan vállalják a magyar nemzethez tartozásukat.
„A felvidéki magyarok és az anyaországiak összefogására és erőfeszítésére van szükség ahhoz, hogy ez a tendencia megszűnjék, ne folytatódjék ez a káros folyamat. Ehhez kérem mindannyiuk, s Magyarország segítségét” – hangsúlyozta.
Szunai Miklós, az Emberi Méltóság Tanácsának főtitkára beszédében kiemelte: „Nekünk, magyarországi magyaroknak nagyon fontos kötelességünk van, hogy szorosabbra fonjuk a kapcsolatot határon túli testvéreinkkel”. Elmondta, gyermektáborok szervezését vállalják, s Felvidékről várják a résztvevőket, hogy mégjobban meg tudjanak ismerkedni az egyetemes magyar kultúrával, történelemmel.
A megemlékezők és az ünnepség résztvevői az ünnepi beszédeket követően énekelték el a nemzeti imánkat, a Himnuszt Balogh Bertalan zenei kíséretével. A kultúrműsorban közreműködött a helyi Muskátli énekcsoport, Szegedi Mária vezetésével. A fejedelem imáját, a református énekeskönyv 343. dicséretét, majd Balogh Bertalan szerzeményeit Ott ahol a Bodrog ballag és Kis herceg emlékező dalokat adtak elő, de a Csínom Palkót is elénekelték.
Gere László, a felújítást végző budapesti cizellőr mester és kisfia leplezte le a szobrot. „Amilyen rosszul indult ez a történet, most olyan szépen zárul” – utalt a szobor nem várt újjáalkotási munkálataira Gere László, aki szintén megköszönte a támogatók hozzájárulását, s azt a szeretet, amit a munkája során kapott.
A hálaadó imát és a szobor megáldását Gubala Róbert római katolikus esperes, parókus; Kecskés Gábor görög katolikus atya és Sallai Tibor református lelkész végezték. Majd Laczkó Lajos, a II. Rákóczi Ferenc polgári társulás elnöke ünnepélyesen átadta a felújításra kapott megbízatását, a szobrot és a megújult várkastély tetőszerkezetét Borsi községnek.
Mária Kováčová (Smer-SD) polgármester is szeretettel üdvözölte a vendégeket. Elmondta: nem voltak könnyűek azok a percek, mikor a falu megtudta, hogy a szobor eltűnt. Problémák, viták voltak, de annál örömtelibb az újraavatás pillanata. Erre az alkalomra felújították a szobor környékét, zászlótartókat, lócákat helyeztek ki, valamint felújították a kastélyban a kis kápolnát – jelentette be a polgármester.
A koszorúzást követően, a Szózat előtt a székely himnuszt is elénekelték székely testvéreik, s összetartozásunk tiszteletére. Majd kezdetét vette a III. Új kenyér ünnepe. 
Az új kenyér megáldása és megszentelése után ünnepi beszédet Balogh Csaba Magyarország pozsonyi nagykövete mondott
Egész délutánt betöltő műsorral, Sátoraljaújhely támogatásával és közbenjárásával, fellépett a Maros művészegyüttes román tagozata, az Óbecséről érkező szerbiai néptáncegyüttes, a karosi Turul hagyományőrzők. Este a múzeumban Messik Miklós, Magyar Emlékhelyek a Világban Alapítvány elnöke II. Rákóczi Ferenc emlékhelyeiről szóló kiállítást nyitotta meg. Az érdeklődők kivetítőn az István a királyt is megtekinthették. Az ünnepség tűzijátékkal fejeződött be.
Kázmér István, a Rákóczi kastély gondnoka minden látogatót lelkesedéssel fogadott, vezetett körbe a kastélyon. Nagyon sokan megfordultak az elmúlt hónapokban is Borsiban. Volt aki, csak futólag az autóból nézte meg a szobrot, volt aki kiszállt, megsimogatta, kereste a vágás nyomait. A gondnok elmondta, felemelő érzés ez az újraavatás, azután a sokk után, hogy látta eltűnni a szobrot. 
Remélik, ez már soha többé nem fordul elő.
Laczkó Lajos, a II. Rákóczi Ferenc polgári társulás elnöke a Felvidék.ma-nak nyilatkozva elmondta az ünnep egy rendkívüli alkalom volt, ennek emlékére ötven üveg emlékbort palackoztatott le. Ebből vihettek a vendégek emlékeztetve az akkori tragédiára s kifejezve az örömöt, hogy Borsi megtette a kötelességét. „A szobrot tökéletesen helyreállítottuk, ismét emelt fővel nézhetünk az emberek szemébe, eleget tettünk” – mondta. 
Az elkövetőkkel kapcsolatban megtudtuk, hogy személyük ismert, eljárás indult ellenük, szabadlábon vannak. Sok a bűnelkövetés, s a nemesfémmel kereskedés nem tartozik a nagyon súlyosak közé, ezért a bírósági tárgyalás még várat magára. Remélhetőleg hamarosan megkapják a jogos büntetésüket.
Borsira hamarosan szebb jövő tekinthet. Európai Uniós támogatásból 2016-ra tervezik a kastély teljes felújítását… (Felvidék.Ma)

További hasonló témájú videók