XVII. Karácsonyi koncert Füleken

A Melódia Női Kar és a Füleki Városi Művelődési Központ KARÁCSONYI KONCERTJE • Közlemény.

Melódia Női Kar karácsonyi koncertjének sokéves hagyománya van Füleken.

A járványhelyzet sem tavaly, sem az idén nem tette lehetővé, hogy az énekkar élőben valósítsa meg a hangversenyt. Abban viszont mégsem tudta megakadályozni a kórust, hogy a közönséget szép dallamokkal ajándékozza meg. 2020-ban a Melódia tagjai korábbi karácsonyi hangversenyeikből készítettek egy összeállítást, melyet a zenerajongók a karácsonyi ünnepek alatt tekinthettek meg a regionális televízió közvetítésében, illetve az internetes videómegosztón.

A Füleki Városi Művelődési Központ néhány éve szintén elindította komolyzenei koncertsorozatát Zenés évszakok címmel. A rendezvénysorozat célja, hogy a klasszikus zenét kamarakoncertek formájában hozza közelebb az érdeklődőkhöz. A VMK minden évszakban rendezett egy-egy komolyzenei koncertet, de a tavalyi téli koncert már átkerült az online térbe. A 2020-as karácsonyi hangversenyt a komolyzene kedvelői az ünnepek alatt tekinthették meg a regionális televízió közvetítésében, illetve a szociális hálón.

A járvány az idei ünnepek alatt sem kegyes hozzánk, így élő koncertnek ebben az évben sem örülhetünk. A karácsony viszont nem múlhat el zene nélkül, így a szervezők – a Melódia Női Kar és a Füleki Városi Művelődési Központ – elhatározták: közös erővel rendezik meg Füleken a XVII. Karácsonyi koncertet – ha élőben nem is, legalább egy koncertfelvétel formájában. A hangverseny vendége az Ad Libitum Kamaraegyüttes Budapestről.

A koncertet december 18-án rögzítették a VMK színháztermében, s a helyi LocAll Televízió december 25-től december 31-ig sugározza majd naponta 17.00 órától, valamint elérhető lesz a VMK és a Melódia Facebook-oldalán is. (A felső videón egyik felvételüket kínáljuk hangolónak.)

Az Ad Libitum Kamaraegyüttes 2003-ban alakult meg. A zenekar tagjai hivatásos zenészek, valamennyien a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szereztek diplomát, jelenleg pedig különböző szimfonikus zenekarok tagjai. Az együttes Magyarországon kívül bemutatkozott már Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, illetve Szlovéniában is. Az Ad Libitum különböző felállásban lép színpadra – trió, kvartett illetve kvintett formációban.

Hangversenyeiken elsősorban a klasszicizmus és romantika dallamai csendülnek fel, kiegészülve a barokk zeneműveivel, de széles skáláját kínálják a kortárs szerzők alkotásainak is. Repertoárjukban a XX. század magyar zeneszerzőinek művein kívül több szlovák és cseh alkotó darabjait is megtaláljuk.

A XVII. Karácsonyi koncert című rendezvényen az Ad Libitum öt tagja lép fel: Szakács Ildikó (szoprán), Rovó Anna (hegedű), Kazán Péter (klarinét), Rédli Ramóna (cselló) és Gincsai Beáta Eszter (zongora). A koncertről készített felvételen népszerű adventi melódiák és karácsonyi énekek csendülnek fel. Részleteket hallhatnak többek között Liszt Ferenc és Milan Novák műveiből, s természetesen nem hiányozhat Csajkovszkij Diótörője sem.

A szervezők minden zenerajongónak tartalmas szórakozást, valamint kellemes karácsonyi ünnepeket kívánnak.

További hasonló témájú videók