Steven Spielberg új mozival ünnepel

Steven SpielbergA ma 75 éves, háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, a Brit Birodalom lovagja, a legsikeresebb filmrendezők egyike, Steven Spielberg új mozival ünnepel.

Az elmúlt években erős érzelmi töltetű témákat érintett filmjeiben, mint a holokauszt borzalmai a Schindler listájában, a rabszolgaság az Amistadban, a háborús viszontagságok a Ryan közlegény megmentésében és a terrorizmus a Münchenben. Nem korhatáros filmjeinek egyik gyakran visszatérő témája az a gyermeki, néha talán naiv hit és rácsodálkozás, ami megjelenik például a Harmadik típusú találkozások, az E. T., a Hook és az A. I. – Mesterséges értelem című filmjeiben.

_____________________

Steven Spielberg egyike a világ leghíresebb filmeseinek. Az HBO saját gyártású filmjében az életéről mesél, de betekintést kapunk a családtagjainak életébe is, megszólalnak a barátai és kollégái, és kulisszák mögötti felvételt is láthatunk (2017).

https://www.youtube.com/watch?v=oRYrMAh77T0

Már 16 évesen díjat nyert egy 22 perces kísérleti filmjével (Big), melynek forgatókönyvét nővére írta. A filmet be is mutatták az Atlanta Film Festival-on, melynek hatására a Universal Studios hét évre kötött szerződést a fiatal rendezővel. Első, egészestés mozifilmje az 1974-es Sugarlandi hajtóvadászat volt, mely még Európában is elismerő kritikákat kapott. 1975-ben megrendezte a Cápa című nagysikerű filmjét, mely 3 Oscar-díjat is nyert. 1984-ben már saját produkciós cége, az Amblin Productions fennhatósága alatt megszületett az E.T.-A földönkívüli. A korszak klasszikusainak számító alkotások még ebben az időben: Szörnyecskék; Kincsvadászok; Vissza a Jövőbe Trilógia; Roger nyúl a pácban; Flintstones; Casper; Twister, Zorro álarca; Men in Black. A stúdió olyan alkotásokban is közreműködött, mint a nálunk is futó, népszerű Vészhelyzet című sorozat.

A ’90-es évek közepén kollégáival együtt létrehozta a Dreamworks SKG-t (Spielberg, Katzenberg, Geffen), egy filmstúdió komplexumot, mely néhány éves létezése alatt olyan sikeres filmeket hozott létre, mint az Amerikai szépség; Cool Túra; Csibefutam; Z, a hangya; Amistad; Shrek & Shrek 2; Számkivetett; Gladiátor; A kör; Terminál; Cápamese; Madagaszkár vagy a Világok Harca.

Legújabb rendezése a West ide Story újraalkotása. „Steven Spielberg nem riad vissza a giccstől és a monumentális, minden érzékszervet egyszerre letámadó mozis élmény megteremtésétől, láthatóan örömmel aknázza ki a szentimentális történetben rejlő összes lehetőséget – a filmje színes, neonfényes, könnyben ázik a végére. Nagyon sokat ad arra, hogy a régi West Side Storyhoz képest – mely úgy nézett ki, mint egy filmre rögzített színházi előadás – igazi szélesvásznú látvánnyal kápráztasson el minket. Janusz Kaminszki operatőr munkájának köszönhetően részletgazdag totálokon legeltethetjük a szemünket, amikor fontos a szereplők szociális, térbeli és időbeli elhelyezése, és nagyközelikben gyönyörködhetünk, amikor a két szerelmes intim pillanatain van a hangsúly” – írja a HVG. Részlet fent.

 

További hasonló témájú videók