Sólyom Nagy Sándor baritonja

Sólyom-Nagy Sándor Rigoletto szerepében

80 éve született Sólyom-Nagy Sándor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze. A Zeneakadémia Ének Tanszékének egykori tanára 2020. december 30-án, 79 éves korában távozott az élők sorából.

1941-ben született Siklóson. 1960 és 1966 között Maleczky Oszkár és Kutrucz Éva tanítványa volt a Zeneakadémia ének-opera szakán. Közvetlenül diplomája után lett az Operaház magánénekese, ahol 2009-es visszavonulásáig összesen 86 szerepet játszott el pályafutása alatt.

Rendszeresen vendégszerepelt külföldön: a bécsi és a müncheni Staatsoperben, Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban, Franciaországban Olaszországban és Japánban, ezenkívül 1981-től 2003-ig a Bayreuthi Ünnepi Játékok állandó közreműködője volt. Művészetét számos rádió- és lemezfelvétel őrzi. 1986-tól több mint két évtizeden át tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékén. Munkásságát 1972-ben Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1977-ben Érdemes Művész, 1988-ban Kiváló Művész kitüntetésben, 1998-ban Kossuth-díjban részesült. A Magyar Állami Operaház 2007-ben választotta örökös tagjai és mesterművészei közé.

Sólyom-Nagy Sándor legjobb alakításai közül is kiemelkedik Petúr bán szerepe a Bánk bánból, Verdi operái közül a Rigoletto címszerepe, a Falstaff Fordja, Jago az Otellóból, Amonasro az Aidából, Escamillo Bizet Carmenjéből, Porgy Gershwin operájából és Hans Sachs Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című alkotásából. Az operák mellett gyakran fellépett oratórium- és dalénekesként, számos kortárs szerző művének bemutatóján működött közre, hatalmas sikerrel énekelte Bartóktól A kékszakállú herceg várát és a Cantata profana szólóját.

Sólyom-Nagy Sándor elsősorban a drámai szerepeket kedvelte, a tökéletes énektechnika, egységes színezetű hang, szuggesztív előadásmód jellemezte alakításait.

További hasonló témájú videók