Galambos Erzsi 90 éves

Galambos Erzsi / Fotó: József Attila Színház, Kállai-Tóth Anett

90 esztendős Galambos Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának, a Budapesti Operettszínház és a József Attila Színház örökös tagja.

1931-ben született Budapesten. Apja portás volt a híres Arizona mulatóban, amely a Fővárosi Operettszínházzal szemben működött, anyja az Operettszínházban volt jegyszedő. Kislányként bejáratos volt mindkét népszerű intézménybe, iskolai leckéit is az Operettben írta. Már négyévesen elhatározta, hogy ő is primadonna vagy szubrett lesz, játszott Lakner Bácsi Gyermekszínházában, nyolc évig balettozott. Felnőve elvégezte az Országos Színészegyesület Színészképző iskoláját, főiskolásként Bajor Gizi mellett statisztált. Később Somlay Artúrtól Básti Lajoson át Latabár Kálmánig és Honthy Hannáig a század legnagyobbjaival lépett fel.

Főleg zenés játékok, operettek szubrett- és primadonnaszerepeiben aratta sikereit. A musical műfajának egyik első hazai előadója. Prózai színésznőként is jelentős szerepek megformálója.

»Hetvenkilenc évesen még ugráltam, táncoltam, futottam a Süsü, a sárkányban. Mindezt természetesnek vették. Ezzel szemben, ha egy ötvenöt éves prózai színésznő kettőt sasszézik, ámulnak: „Atyaúristen, micsoda tánctudás!”«

https://youtu.be/joyKXWNj16c

Felső videó: Galambos Erzsi különös életútját járjuk körül a Lakner bácsi gyermekszínházától, a Miss Arizonán keresztül, a Moulin Rouge tánckarától, a Miskolci Nemzeti Színházon át egészen az Operettszínházig. Mi a titka annak, hogy életkorát meghazudtolva még ma is fürgén játszik, dalol, táncol a József Attila színházban?

Beszélgetőtárs: Kalmár Tibor

Forrás: Spinoza Színház

További hasonló témájú videók