A punkzene keresztanyja: Patti Smith

75 éves Patti Smith amerikai énekesnő, író és képzőművész. Bemutatkozó albuma (Horses) bekerült minden idők 100 legfontosabb lemeze közé.

A Rolling Stones, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Bob Dylan, William Burroughs és Arthur Rimbaud volt rá nagy hatással. Verseket kezdett írni. 1974-ben két kötete jelent meg (Seventh Heaven, Witt). Rábeszélték, hogy verseit maga adja elő zenekar kíséretével.

Az amerikai énekes-dalszerző a poptörténelem egyik legfontosabb női előadója, emellett író, költő, képzőművész, aki nem fél szót emelni a társadalmi igazságtalanságok és problémák láttán. Első lemeze, az 1975-ben megjelent Horses alapjaiban változtatta meg a New York-i punkrock színteret, ezt az utókor idén azzal honorálta, hogy beválasztotta az albumot a Grammy Hírességek Csarnokába.

A punkzene keresztanyjának szokták nevezni.

Több interjúban is utalt rá, mekkora hatással volt életére Arthur Rimbaud költészete, akinek gyerekkori otthonát néhány évvel ezelőtt meg is vásárolta Franciaországban. „Patti Smith megmutatta, mennyi rock and roll van a költészetben, és mennyi költészet van a rock and rollban. Patti Smith egy Rimbaud, Marshall erősítővel” – mondta XVI. Károly Gusztáv svéd király, amikor 2011 augusztusában átadta neki a svéd Polar Zenei Díjat.

Kapcsolódó:

Magyar verseket szavalt Patti Smith

További hasonló témájú videók