Várnai György mozgó karikatúrái

100 éve született Várnai György Munkácsy Mihály-díjas grafikus, karikaturista, Balázs Béla-díjas rajzfilmtervező-rendező.

A Magyar Iparművészeti Főiskolán tanult 1941–46 között. Grafikusként diplomázott. 1943-tól a Délibáb, a Színházi Magazin, az Újság, és a Tolnai Világlapja külső munkatársaként dolgozott. 1946-tól csoportos karikatúra-kiállításokon vett részt. Előbb a Szabad Száj, majd 1957-től a Ludas Matyi munkatársa lett.

1951-től egyik úttörője magyar rajzfilmezés megteremtésének. Macskássy Gyula mellett tervezett, majd forgatókönyvet is írt, és rendezőtársa is volt. Közös műveik száma nyolcvanra tehető.

A Párbaj és a Romantikus történet című filmje első díjat nyert Cannes-ban, Oberhausenben és több román filmfesztiválon. Hasonló helyezést ért el, az UNESCO kérésre készített, „1.2.3” című alkotása is.

Önálló kötetei mellett számos könyv illusztrátora volt.

Számos kiállítása volt Magyarországon és külföldön is. Többek között Budapest, Sárvár, Nyíregyháza, Szeged, Montréal, Brüsszel, Krakkó, Nyugat-Berlin közönsége láthatta rajzait. 1999-ben az 5. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon emlékkiállítást rendeztek tiszteletére.

Karikaturistaként a fekete humor egyik meghatározó egyénisége volt.