„Lemegy a függöny, és az ember mehet vissza az életbe félni” – Somogyvári Rudolf

Somogyvári Rudolf nagy szenvedélye volt a rajzolás.
Fotó: Arcanum/Film Színház Muzsika

105 éve született Somogyvári Rudolf kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész. Elegáns volt, sármos, ő lehetett volna az új Jávor Pál, ha a politika nem szól közbe. Négy évig szenvedett a szovjet hadifogságban, aztán mire magára talált volna ismét, az 1956-os forradalom után újból meghurcolták. Pedig Somogyvári Rudolf csak játszani akart, szórakoztatni, élni.

Az ő hangján jelentkezett a jövőből a Mézga család különös kalandjai című televíziós rajzfilmsorozatban a család köbükunokája, MZ/X.

Markáns, elegáns megjelenése miatt pályájának kezdetén főként hősszerelmeseket alakított, később egyre inkább karakterszerepekben tűnt ki, hősöket és intrikusokat egyaránt kiválóan játszott. Szerepet kapott többek között Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékában, Somerset Maugham Színház című darabjában, az Eljő a jeges című O’Neill-drámában, Csehov Három nővérében, Gorkij Barbárok című darabjában. A Lev Tolsztoj kisregénye alapján írt Gyurkovics-színműben, a Kreutzer szonátában a kisemmizett, megalázott férfi emlékezetes alakítása volt utolsó színházi bemutatója.

Filmezni igen korán, még 1937-ben kezdett, a II. világháború után több kiváló rendezővel dolgozott együtt. Legemlékezetesebb alakítása Legéndi Antal volt Gertler Viktor Gázolás című filmjében, de láthatták a nézők a Csigalépcsőben, az Egy szerelem három éjszakájában, a Szakadékban és a Mérsékelt égövben is.

https://youtu.be/ehixhlScdGw

Rendező: Esztergályos Károly
Író: William Somerset Maugham
Operatőr: Sík Igor
Fordító: Mészöly Dezső

Szereplők:
Bulla Elma, Béres Ilona, Gábor Miklós
Csűrös Karola, Körmendi János, Besztercei Pál, Somogyvári Rudolf, Körmendi János

____________________________

Fent: Locomotiv GT: Egy elkésett dal (Somogyvári Rudolf emlékére)